Tribuna
Colegiul Medicilor, alături de protestul medicilor de familie
Colegiul Medicilor, alături de protestul medicilor de familie
© Dumitru CHISELIŢĂ

Colegiul Medicilor Sibiu susține "orice formă de protest pe care medicii din asistența medicală primară și din ambulator vor hotărî să o adopte", se arată într-un comunicat transmis redacţiei noastre. 

"Colegiul Medicilor Sibiu a luat la cunoștință cu surprindere și regret modul în care au fost calculate valorile punctelor pentru capitație și servicii atât pentru Asistența Medicală Primară, cât si pentru Ambulatorul de Specialitate, apărute în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Împreună cu organizația reprezentativă a medicilor de familie – AMF și medicii din ambulatoriu de specialitate din județul Sibiu semnalează gravele probleme din asistența medicală primară și ambulatoriile de specialitate determinate de propunerile din ordinul pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023". 

Problemele semnalate în proiectul legislativ sunt:

Valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de 7,7 RON plata per capita și 6.2 RON pentru plata per servicii reprezintă o scădere cu 35% respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent. 

Procentul alocat asistentei medicale primare din bugetul sănătății propus prin proiectul de buget este de 5,9%, departe de procentele decente pentru dezvoltarea asistentei primare ( minim 10%)

Valorile punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 RON reprezintă o scădere cu 27% față de cele angajate până în prezent. 
În plus creșterea salariului minim pe economie a determinat creșterea salariilor asistentelor și a personalului auxiliar. Toate acestea corelate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor de aproximativ 30-50 %.

"Modificările se produc în contextul în care bugetul sănătății este în creștere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea și fără a fi oferită nici o explicație față de necesitatea sau oportunitatea lor. Menționăm că scăderile finanțării din asistența primară și din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creșterea fiscalității, aceștia cotizând din 2024 cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Național de Asigurări de Sănătate! Subfinanțarea va afecta grav accesul pacienților la servicii, iar creșterea calității și investițiile vor fi blocate. 

Această măsură considerăm că atinge direct si profund negativ aceste categorii profesionale. Tinând cont de deficitul cronic de medici, această măsură nu numai că descurajează intrarea în sistemul de sănătate a celor tineri, ci duce și la înlăturarea celor existenți prin incapacitatea de a susține cheltuielile cabinetelor. 
Colegiul Medicilor Sibiu susține orice formă de protest pe care medicii din asistența medicală primară și din ambulator vor hotărî să o adopte", se mai arată în comunicatul Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor Sibiu.





comentarii
1 comentarii

Vai de capul lor de medici. S-a văzut cât sunt de competenți în așa-zisa panedmie. Majoritatea habar n-au de medicină. Pentru ei prevenția înseamnă injectare cu diverse seruri, nu un stil de viață și de alimentație sănătos. Nu i-am văzut protestând pentru mizeriile și otrăvurile aprobate pentru consum în rafturile magazinelor.
Ar merita să fie desființați că și așa nu fac mai nimic. Sunt aroganți și plafonați. Slugi ai Big Pharma plătiți din bani publici.
Un cititor
17.01.2024 17:39
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB