Tribuna
1 decembrie la Muzeul ASTRA
1 decembrie la Muzeul ASTRA
De 1 decembrie, Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA, anunţă că a pregătit un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate. Activitățile vor fi organizate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10 şi15, și vor utiliza resurse interne, în sensul că preparatele vor fi pregătite de angajații muzeului, care vor folosi în acest scop recolta din grădina muzeului.

"Programul Târgul de Țară, Gradină și Peisaj a prezentat, în premieră, tiparul grădinilor din diverse zone ale României, ceea ce se cultivă în funcție de sezon, modul de valorizare, conservare dar și sustenabilitatea produselor adaptate zonei de proximitate. Din cămara Muzeului ASTRA, noi - angajații Muzeului ASTRA - vom găti pentru vizitatori produse de post sau "de dulce", dar și rețete din perioada interbelică. În acest mod vom marca unitatea și diversitatea ruralității din "România dodoloață". Rolul evenimentelor gastronomice este de a constientiza hrana ca sustenabilitate, modul în care gospodăria rurală își drămuia resursele și modele din trecut care ar putea fi adaptate astăzi pentru reducerea risipei alimentare inexistente, odată, în mediul rural din România. Dorim să marcăm ziua de 1 decembrie și prin asemănările gastronomice din regiunile istorice. Cinstim pe cei care au generat statul unitar român prin recuperarea elementelor identitare care se găseau "de la Nistru pân la Tisa", de la Dunăre la Crișuri, în tot arcul carpatic, în dealurile de vest și subcarpatice, în podișuri, lunci și câmpii. Vom avea ateliere educaționale, curatorierea perioadei unirii și asumarea unirii de etniile conlocuitoare. Vă așteptăm în fabulosul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o parte din conducerea instituției la cârma ofertei culturale! Merită să ne călcați pragul!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA

Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din peşte, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească. Muzeul încearcă astfel să conștientizeze populația de consumul sustenabil al peștelui de apă dulce, mai rar utilizat în restaurant sau în gospodăria proprie. Se vor comunica vizitatorilor toate rețetele tradiționale, dar și ce ingrediente sunt folosite, inclusiv produsele conservate din grădina Muzeului ASTRA. Acest atelier gastronomic se va derula până la epuizarea porțiilor.

Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanți. În același cadru, se va organiza un atelier de pregătire a cărnii de Mangalița pentru afumat. Se vor face cârnați, carne la borcan (garniță) jumări și slănină pentru conservare/afumare, toate din carne de porc din rasa Mangalița. 

De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument functional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, între orele între orele 11 şi 15, se vor face mere coapte la cuptor iar vizitatorii vor fis erviţi cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici se va amenaja un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor. 

Vineri, 2 decembrie, se va găti cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnaț prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA. 

Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de țară. 

În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10 şi 16, Muzeul ASTRA organizează un atelier educaţional dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta va avea loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918. Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX. 

Accesul se va face în baza abonamentului sau biletului de intrare în Muzeul ASTRA


comentarii
2 comentarii

Trebuie să ai o mare doză de cinism ca să faci asemenea ofertă! Adică ai trimis sibienii acasă iar acum îi chemi sa-i spoliezi dându-le o felie de pita cu unsoare.Iar să incerci o mâncare făcută de acești cămătari e mai periculos decât a conduce beat o mașină!Din păcate,sibienii si-au scos din agendă orice variantă cu muzeul ASTRA.Acolo mai ajung doar vizitatori ocazionali care după ce sunt tepuiti nu mai calcă vreodată in muzeu!
Sibian
30.11.2022 03:48
"...un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate."

P.S. Alt gargaragiu cu discurs liberal găunos
30.11.2022 08:16
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA