Tribuna
Energia verde a unor minți necoapte
Dragoş BAKO
749 vizualizari

S-a vorbit mult în aceste zile despre creșterea consumului de energie electrică, în contextul temperaturilor foarte ridicate. E normal să se întâmple așa, de vreme ce omul a trecut de la evantai, la aer condiționat sau ventilator.

Ni s-au dat tot felul de sfaturi legate de când, cum și cât să spălăm cu mașinile de curățat, am fost îndemnați să nu vârâm toate cele în priză la ceas de seară, când cresc valorile de consum ș.a.m.d. Peste toate aceste indicații prețioase s-a suprapus discuția despre legislația deficitară în materie de valorificare a energiei regenerabile, în sensul că finanțările pentru sisteme verzi nu au inclus și dispozitive mari de stocare. Și ajungem din nou la discuțiile despre sustenabilitatea dispozitivelor de producere a energiei verzi.

Am auzit cu toții nenumărate istorisiri prezentate de oameni care au pariat pe energia verde și au umplut casa de baterii pentru stocare, după care au renunțat la așa-zisa „prietenie cu mediul” pentru că utilizarea unei mașini de spălat, a unui televizor sau a câtorva becuri se dovedea un lux.

Nu mai vorbim despre aparate de aer condiționat, ventilatoare și alte electrocasnice de ale căror beneficii vrea să profite și omul zilelor noastre. Nu sunt priceput la inginerii de acest fel, dar o minimă documentare și punerea în funcțiune a logicii de bază îți oferă imaginea nesustenabilității utilizării exclusive a energiei regenerabile. Aa, dacă vrei doar două becuri și un radio, e posibil să te descurci și cu panourile pe care unii le prezintă drept instrumente e salvare a planetei. De-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat surse și rețele de electricitate, iar pe baza acestei infrastructuri s-a extins și industria electronicelor și electrocasnicelor care, incontestabil, ne fac viața mai ușoară.

Ce facem acum? Ne întoarcem în peșteri și stăm la opaiț? Bineînțeles, la opaițul modern, reinterpretat, alimentat de la panourile fotovoltaice. Vara asta fierbinte ne-a demonstrat, încă o dată, că politica prin care se pariază totul pe energia verde e falimentară, cel puțin deocamdată. De ce te-ai chinui o jumătate din viață mestecând iluzia că ești unul dintre cei ce salvează planeta, din moment ce, biologic, nu vei putea fi martorul acestui triumf? Știu, unora le sună cinic, dar dacă dăm la o parte pojghița de ipocrizie de pe discursurile verzi (adică necoapte) vom admite că fiecare își trăiește propria viață, nu pe a urmașilor urmașilor lui. Ceea ce elimină sacrificiile teatrale și politicianiste săvârșite verbal în numele binelui celor ce vor trăi peste o sută de ani.   





comentarii
7 comentarii

Māi, nu e usor. Nu e usor deloc. Nici n-o sā fie.
E asa greu sā tai cu barda obiectivitātii când treaba e asa complexā. Eu iubesc natura, chiar securist fiind am incercat sā nu îmi bat joc de ce ne-a dat Dumnezeu pe de-a moaca ( aia cu sufletul cel nepieritor si bunātatea apostolicā sālāsluind in oameni sunt baliverne de luat fata la fraieri creduli). N-am tāiat pādurea cu securea ca sā fac grātar sā imi perpelesc slana cu sorici, puneam pe foc mobilā veche, rea, pe care o fragmentam cu secera si ciocanul . Dar, nici nu îmi vine sā renunt la niste comoditāti absolut justificate in 2024 doar pentru cā pitpalacul de mesteacān din Ontario nu mai cuibāreste ca pe vremea Ducelui al T-spelea.
Adicā nu sunt ipocrit. Altii sunt si uite rezultatele!
Gogu
18.07.2024 07:52
eu sunt eco ca am tomberon verde .restul povesti china, india si africa fac poluare cat casa si ne-am gasit noi salvatorii planetei
18.07.2024 08:45
Energia verde este f.scumpa.Daca doar una-doua din hidrocentralele care stau noi noute de 34 de ani ar fi puse in functiune ar produce mult mai mult decat toate panourile solare din Romania.Si asta o stiu toti hidraulicienii si nu numai ei.
Nu inteleg...
Sanatate!
vasile comsa
18.07.2024 09:19
@ vasile comsa
Nu ai trāit in comunism?
Principiul de bazā nu este eficienta, ci invocarea eficientei ca justificare a cresterii si alimentārii unor interese de grup sau de clan ( de partid si de stat era sloganul atunci). Tu, nu întelegi si esti frustrat, ceilalti se pisā pe neîntelegerea si frustrarea ta si fac miliarde de catralioane de bani vânzând iluzii. Eu zic cā tu faci parte din categoria pierzātorilor si trebuie sā te obisnuiesti cu asta altfel dulcolaxul nu iti va mai fi de ajutor......
Gogu (reloaded)
18.07.2024 10:17
Este o situatie doar aparent paradoxala. Se stie ca industria este cel mai mare consumator de energie. Nimeni nu poate sustine sau dezvolta o industrie cu panouri solare, pentru ca sunt ineficiente. Noi, industrie nu mai avem, si totusi slugoii care ne conduc ne spun ca nu pot produce nici cat sa acopere necesarul de consum casnic. Cum asa? Simplu:
Energie nu avem din cauza politicilor de inchidere a minelor si a termocentralelor. In timp ce occidentul deschide mine noi sau le extinde pe cele existente, slugoii de la noi le-au inchis pe ale nostre rand pe rand. In plus, tradatorii excuta ordinele globalistilor de a sustine energetic Ucraina. Da, Romania trimite (pe langa Sisteme de aparare Patriot), energie Ucrainei "pa da gratis".
Nu uitati, cand se ia curentul si umblati cu lumanarea prin casa, sa va amintiti ca Zelenski va va fi recunoscator. Nu acum, dar poate in viitor.
Sibian
18.07.2024 10:48
Costin Francu - Un inginer român a patentat o tehnologie care poate produce energie din deşeuri, după modelul unui sistem folosit de Germania în perioada interbelică. Metoda apărută la germani este bazată pe procesul de gazeificare, adică transformarea oricărui material organic într-un gaz de sinteză
Antreprenorul a investit 20 de milioane de euro într-o fabrică de valorificare a deşeurilor de la marginea Braşovului, care ar putea produce 10 MW de energie pe oră dintr-o cantitate de 10 tone de deşeuri şi cu un consum de 400-500 KW/oră, însă din cauza birocraţiei nu poate opera.
     Instalatia Eco Solution de la Sacele – Brasov este un pilot industrial care transforma deseurile municipale si asimilate in energie termica si energie electrica utilizand o tehnologie fara emisii in aer, apa sol si subsol.
Eco Solution a fost înregistrată în 2007 ca operator al instalaţiei de valorificare a deşeurilor prin gazeificare, iar investiţia a durat doi ani, până în decembrie 2009. Intre anii 2010-2015, instalaţia a funcţionat intermitent, aproximativ 100 de zile, cu gunoi adus din alte judeţe. Instalaţia este oprită deoarece Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului au retras avizul de functionare pe motivul ca: "Unde sunt emisiile!?"
La groapa din Braşov, care este la 200 de metri distanţă de instalaţie, se depun zilnic 600-800 de tone de deseuri. Eco Solution ar avea nevoie de 240 de tone zilnic. Mafia gunoaielor nu-si doreste o colaborare!
Sa facem niste calcule:
- Romania produce aprox. 7500 MW zilnic . Romania a inregistra un export de 1.100 MW pe zi in anul 2019, dar dupa aceasta data a trebuit sa importe curent electric.
- La instalatia Eco Solution din Brasov se produc 10 MW pe ora cu un consum de 0,5 MW. Rezulta o productie zilnica de 240 MW cu un consum de 12 MW, deci un disponibil de 238 MW.
- Daca astfel de instalatii s-ar realiza in fiecare judet am beneficia de 9500 MW zilnic cu o investitie totala de 800 milioane de euro si cu valorificarea a jumatate din deseurile rezultate la nivelul intregii tari. Am deveni un exportator redutabbil de energie electrica!
De ce cei care au avut puterea decizionala (guverne, sefi de stat, parlamente) nu au avut in vedere aceasta "minune!?" Se spune ca vor veni o "gramada" de miliarde de euro de la CE; nu ar merita ca un miliard sa faca obiectul unei astfel de investitie!?
Un alt exeplu, demn de luat in consideratie, este proiectul ecoHornet! Ce spun patronii trusturilor de presa (inclusiv "Tribuna" si domnul Bako) despre neimplicarea in astfel de situatii?! In afara unor lamentabile analize lipsite de profesionalism (la toate problemele abordate) mai stiu ceva stimabilii in afara castigurilor din mizerabila si agresiva publicitate?!
Corny
18.07.2024 11:21
Excelente exemple. De ecoHornet stiam. Chiar am vorbit personal cu domnul Iulian Hornet. Solutii sunt insa nu sunt cunoscute de multa lume, pentru ca aceste solutii contravin politicii progresiste de ensclavizare a oamenilor si a statelor. Se promoveaza o societate de consum, nu o societate de productie. La fel ca in industria BigPharma, NU SE DORESTE implementarea solutiilor care ar rezolva problema. Se doreste continuarea problemei si stoarcerea de bani de la pop ulatie.

La fel cum in sistemul asta medical mafiot nu se doreste vindecarea unor boli cronice (desi exista tratamente), ci doar ameliorarea lor si mentinerea bolnavilor cat mai mult timp pentru a cumpara medicamente si tratamente o viata intreaga, la fel cei din energie nu doresc independenta energetica a nimanui, pentru ca statele si oamenii sa fie mereu datoare papusarilor.

Alte solutii si sisteme eficiente:

Pe vremea comunismului existau niste instalatii de producere a gazului natural din compostul de la CAP-uri. Acele instalatii se puteau folosi si la nivel de micro-ferme pentru independenta energetica. Toate au disparut, nimeni nu mai vorbeste despre solutia respectiva. Daca ar fi folosite la sat, orice gospodarie si-ar putea produce gazul necesar consumului.

Pompe de apa fara curent - Pompa berbec si alte cateva tipuri de pompe folosesc energia cinetica a apelor (raurilor) pentru a trasporta apa la mari distante. Pot fi folosite pe Dunare pentru irigarea unei zone de peste 100 km distanta de rau, practic aproape toata Campia Romana fara nici un cost cu energia electrica. Functioneaza non-stop, simple in functionare au fost folosite cu succes de la inceputul revolutiei industriale, de prin 1780 in Anglia si sunt folosite chiar si in prezent, doar ca nu stie lumea despre ele.
@ Corny
18.07.2024 17:16
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB