În episodul trecut al seriei "Incunabulele Brukenthal" a fost prezentat "Super quarto libro Sententiarum" de Toma d´Aquino, unul dintre manualele de teologie pentru studenții de profil din Europa medievală. Dacă scrierile lui d´Aquino erau destinate în general unui public de specialitate, studenți și teologi, astăzi aducem în atenția dumneavoastră una dintre puținele cărți ale Evului Mediu care, cel puțin prin prisma subiectului abordat, putea constitui o lectură pentru un public mai larg și care anunța totodată viitoare preferințe și gusturi pentru lectură în Europa modernă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Lucrarea la care ne referim este "Legenda Aurea" ("Legenda de Aur") compilată în a doua jumătate a secolului al XIII-lea (c. 1260-1270) sub coordonarea lui Jacobus de Voragine (1228-1298), dominican la fel ca Toma d´Aquino, arhiepiscop de Genova, autor de numeroase predici, al unei cronici a orașului Genova și al acestui „bestseller” avant la lettre care a fost Legenda de Aur.

Deși a fost utilizată în serviciul divin în Biserica Catolică, Legenda Aurea întrunea două condiții importante pentru a putea fi citită și de cei neinițiați în disputele și sentențele teologice academice. În primul rând, subiectul abordat era accesibil: trata viețile sfinților; ceea ce era la mare căutare într-o epocă (secolele XIV-XV) în care pasiunile religioase erau mari, iar burghezia înstărită și înalta aristocrație vest-europeană erau tot mai aplecate spre ceea ce Johan Huizinga numea devoțiunea privată. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În al doilea rând, Legenda de Aur de Jacobus de Voragine se numără printre puținele scrieri care au fost traduse din latină în majoritatea limbilor europene (franceză, engleză, germană, olandeză etc.) cu mult înainte de Reforma protestantă. Chiar dacă latina era cunoscută în cercurile înalte ale societăților europene medievale, traducerea Legendei de Aur în alte limbi ne arată popularitatea ei extraordinară. Există, de exemplu, manuscrise cu Legenda de Aur în limba franceză din secolul al XIV-lea, o ediție în limba engleză tipărită în secolul al XV-lea de William Caxton (primul tipograf englez), ediții germane din secolul al XV-lea ș.a. 

Chiar dacă Reforma protestantă și avansul studiilor teologice au făcut din istoriile sfinților cuprinse în Legenda de Aur să cadă rapid în dizgrația literaților din Europa secolului al XVI-lea, printre altele, din cauza exagerărilor pe care le conținea, această compilație a lui Voragine a rămas în istorie drept una dintre cele mai copiate, tipărite și – rar pentru Evul Mediu european – traduse cărți de pe continent. 

Acest incunabul din Biblioteca Brukenthal cu Legenda de Aur este o ediție latină apărută la Nürnberg în august 1478, în tipografia lui Anton Koberger, și cuprinde viețile a c. 170 sfinți, de la Sfântul Andrei până la Sfânta Ecaterina, miracole înfăptuite de aceștia și chiar descrieri de personalități religioase și politice mai recente canonizate de Biserica Catolică, precum Gregorius cel Mare și Carol cel Mare. 

Manuscrisul va fi expus şi va putea fi văzut la Palatul Brukenthal din Piața Mare, în intervalul 2 octombrie – 3 noiembrie.

04 octombrie 2024 la 11:48
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 8 ore
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Cristianul răsună din nou: șase concerte de orgă în biserica fortificată, în cadrul proiectului „Muzica în Bisericile Fortificate”
Vara aceasta, biserica fortificată din Cristian, una dintre cele mai valoroase din Transilvania, devine din nou spațiu viu...
Cultură
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 zile
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 zile
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Festivalul de Teatru continuă pe Scena Digitală. “Pâinea din cer / Mana” și “Nunta însângerată” – premierele lunii iulie
Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică, circ și dans a Teatrului Național "Radu Stanca" și a...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 zile
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 zile
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 zile
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit
acum 6 zile
Preotul Constantin Necula se alătură campaniei antistigmă a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu: „Este nevoie de noi toți pentru noi toți”
Preotul Constantin Necula, președinte al Asociației Crucea Albastră și unul dintre cei mai activi promotori ai dialogului spiritual...
Actualitate
2 min de citit