Tribuna
O istorie a Sibiului în ... vederi (12)
Strada Mitropoliei (II)
Strada Mitropoliei (II)

Strada Mitropoliei nr. 1. Clădirea este situată la intersecția cu str. S. Brukenthal, cu baza spre str. Mitropoliei, fiind  construită în anul 1898 de Adolf Reissenberger, pe locul a două proprietăţi care îi aparţineau. 

În vechea clădire, la nr. 3, au locuit, la sfârşitul sec. al XIX-lea, Ioan Raţiu şi Dr. Carl Albert Artz von Straussenburg. La parter erau mai multe spații comerciale. După 1925 clădirea este cumpărată de Banca Oaşia care îşi instalează sediul aici. Aici a funcţionat şi Societatea de turism Brădetul, cea care a construit, în 1937, cabana Fântânele. Banca a fost fondată în anul 1925 şi lichidată în 1948. Primul preşedinte a fost Ioan Petra Oaşia şi administrator delegat Dr. Nicolae Petra. Hotărârea de înfiinţare  a băncii s-a luat la Bucureşti în zilele 9 şi 10 decembrie 1925. Au participat Ioan Petra Oaşia, Dr. Nicolae Petra, Jean Dobrovici, Ilie Floaşiu şi Iosif Gârbacea. În data de 7 februarie 1927, Consiliul de administraţie alege ca preşedinte pe Dr. Nicolae Petra (urmare a decesului lui Petra Oaşia), care va conduce banca până la lichidare. În data de 20 martie 1948 se hotărăşte transformarea băncii în societate comercială, cu denumirea „Oaşia S.A.”, nemaifăcându-se operaţiuni bancare. În anul 1950, prin Decretul 92/50, banca şi casa au fost naţionalizate. 

Strada Mitropoliei Nr. 2A. Clădirea este amplasată la intersecția străzii Mitropoliei/ Măcelarilor cu strada Al. Odobescu/ strada Pempflinger. Pe faţada ei este o frescă reprezentând o stemă de breslă cu monograma MS şi anul 1574. În 1745, odată cu inaugurarea liniei poștale Viena-Sibiu, aici va funcționa primul oficiu poștal din oraș, oficiul Poștal superior cezaro-crăiesc/ K.k. Post Direktion până în 1775 când se mută în Piața Mare nr.8, unde era sediul central al poștei pentru întreaga Transilvanie. Direcția Poștei și Telecomunicații, sediul 3, se mută la 1 octombrie 1904 în noua clădire din str. Mitropoliei nr.14. Aici se afla Farmacia de campanie cezaro-crăiască, a doua ca vechime din Sibiu, care din 1795 s-a privatizat. În 1899 casa este cumpărată de Primărie care îşi mută aici o parte din birouri şi servicii: Serviciul de măsuri și greutăți, Biroul de înregistrări, oficiul de matriculare, caseria Întrepriderii de aprovizionare cu apă, Ocolul silvic, Autoritatea Industrială de Primă Instanță a Municipiului Sibiiu, Serviciul Sanitar Municipal. În perioada comunistă a fost Căminul de bătrâni Nr.2 (1959-1990). 

Informăm pe toți cititorii pasionați de istoria locală, că - în curând - va apare lucrarea „Sibiul înainte de Sibiul de azi. Istorie Ilustrată. Colecție de cărți poștale vol. III”. (va urma) ing. Ioan Dejugan

 

 

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB