De ce să iei măsuri împotriva evidenţei?
Câte o tâmpenie uitată (dar arhivată) între evidenţele cotidiene, reamintită săptămânal sub formă de zvonistică "pură", lunar se redistribuie şi o dată într-un an se reactualizează. Practic, se socializează tâmpenia în 365 de ipostaze. E desăvârşită, haotică, autoritară, conjuncturală, evident repetitivă şi, totuşi, obstinantă. Ca o investiţie în sinele ratat la a doua întâlnire cu propria-i dublură. Parcă se întâmplă o demonstraţie obosită de prejudecăţi în echilibrul precar al pasiunilor ascunse printre evidenţele tentativelor de democratizare a tâmpeniei.
De îndată ce şi-a pierdut aripile sau logica zborului în unghiul ascuţit al stolului, corpul nostru a devenit o absenţă mai evidentă decât tăcerea primordială care ne bântuie starea de imponderabilitate indusă, dar nesesizată. Prea evidentă, nici nu poate fi vorba de o opţiune. Vine şi întrebarea cu evidenţă disimulată: imediat după ce ne-am descebăluit că nu suntem rudele primatelor, am luat calea absenţei, pentru încă, alte milenii nepersonalizate? Sau, doar le-am înlocuit-sau incubat-obiceiurile?
Readaptaţi moralei fibroase, în funcţie de fusul ideologic, repetăm, câteodată protestăm şi ne defectăm trecutul, fie el deficitar sau chiar tâmpit. Depinde cum am fost înmatriculaţi în registrul trecutului strategic.
*
Nu e cazul să decantăm nenumăratele ipostaze ale tâmpeniei. Nici nu e cazul să ne "desăvârşim" prin temperarea apăsărilor morale, uneori inestetice, dar nici temporalizarea, genetică, a inconsecvenţei, nu poate fi un sinonim temeinic. Nici nu ne adapă pe sub buza inferioară a logicii. Nici nu ne secătuieşte. O veşnică tâmpenie în care ne-am predat şi ne-am pierdut cu firea, între evidenţele disimulate, e aceeaşi oază din acelaşi pustiu configurat.
Apoi, mai urmează o tâmpenie. A se observa că nu destăinuim "povestea" prostiei, care este o rudă îndepărtată, scoasă din testamentul tâmpeniei. Fireşte, tot câte o nouă tâmpenie se configurează, apoi se convine şi o lăsăm să se multiplice în temeiul unui contract iluzoriu şi ilizibil cu noi şi ce-o mai fi în locul rămas liber.
Tâmpenia este fertilă, dar nu se multiplică prin fecundarea prostiei. Ar fi doar (încă) un pleonasm biologic...
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |