Tribuna
”Oraşe şi comunităţi – Fit For Green, Fit For Smart”
”Oraşe şi comunităţi – Fit For Green, Fit For Smart”
Conferinţa despre exemple de bună practică şi proiecte smart

Preşedintele CJS, Daniela Cîmpean, a punctat cele mai importante proiecte care urmăresc protecţia mediului şi digitalizarea: fără plastic de unică folosinţă; Noul Spital Judeţean; Varianta Ocolitoare Sud Sibiu; extinderea şi modernizarea sistemului de management integrat al deşeurilor; platforma GIS; Portal Medical
Asociaţia SMARTiCITY şi Energynomics, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu au organizat la sediul instituţiei noastre, în perioada 8-9 iunie 2022, Conferinţa "Oraşe şi comunităţi - Fit For Green, Fit For Smart". Evenimentul este parte din seria de evenimente "Comunităţi sustenabile" şi a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi naţionale, ai mediului de afaceri şi a vizat prezentarea expertizei şi a experienţei în mai multe domenii de maxim interes precum eficienţă energetică, digitalizare, gestionarea deşeurilor şi valorificarea energetică a acestora. 
Printre cele mai importante subiecte de pe agendă, menţionăm:
- Colaborarea public - privat pentru dezvoltarea oraşelor şi judeţelor. Oportunităţi, obstacole, soluţii 
- Oraşe verzi. Eficienţă energetică
- Digitalizarea pentru administraţiile publice şi companii. Integrarea serviciilor. Oraşe si regiuni conectate
- Soluţii pentru mobilitate sustenabilă urbană şi inter-urbană
- Parcarea ca serviciu public. Mobilitate electrică
Prezentă la eveniment, preşedintele CJS, Daniela Cîmpean, secondată de vicepre­şedintele Vlad Vasiu, a apreciat iniţiativa organizatorilor de a-i aduce laolaltă pe cei implicaţi în administraţia publică şi pe cei din mediul privat, care deţin un bagaj bogat de know-how care poate veni în sprijinul instituţiilor publice. Daniela Cîmpean a evidenţiat cele mai importante proiecte demarate şi implementate de Consiliul Judeţean Sibiu care urmăresc protecţia mediului şi digitalizarea. Astfel, participanţii la conferinţă au aflat că CJ Sibiu a fost prima autoritate publică locală din România care a interzis folosirea plasticului de unică folosinţă în instituţie şi la instituţiile aflate în subordine. Totodată, această obligativitate a fost extinsă şi pentru evenimentele organizate în judeţul Sibiu, fiind o condiţie pentru obţinerea cofinanţării din partea CJ Sibiu, prin intermediul Agendelor Culturală, Sportivă, de Tineret sau Educaţională. 
"Smart şi verde sunt două principii de care o administraţie performantă trebuie să ţină cont în toate proiectele pe care le implementează. În judeţul Sibiu promovăm soluţii sustenabile şi integrăm partea de <<verde>>, care protejează mediul încon­jurător,  în cele mai importante obiective pe care le avem în desfăşurare. Totodată, urmărim să dezvoltăm soluţii smart pentru cetăţeni - soluţii care îmbunătăţesc calitatea vieţii oamenilor şi stimulează creşterea eco­nomică, permiţând dezvoltarea comunităţii prin valorificarea tehnologiei, în special a tehnologiei care duce la rezultate inteli­gente", a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. 
Aşadar, participanţii la eveniment au aflat despre alte proiecte majore şi curajoase ale Consiliului Judeţean Sibiu, precum şi progresul însemnat al instituţiei pe partea de digitalizare şi servicii smart: 
- construirea unui spital judeţean nou, care urmăreşte atât componenta verde, cât şi cea a digitalizării, proiect cifrat la 500 milioane euro, valoare care îl situează pe primul loc în topul investiţiilor publice sau private din judeţul Sibiu după Revoluţie şi pentru care se aşteaptă finanţare prin PNRR. Proiectul se află în etapa de lansare a licitaţiei, cu clauză suspensivă, pentru execuţia lucrărilor, care va avea loc la sfârşitul lunii iunie 2022. Pentru transpa­renţa derulării tuturor achiziţiilor, precum şi a realizării construcţiei, este în curs de crea­re o platformă care reuneşte toate informa­ţiile care apar pe durata realizării investiţiei.
- extinderea şi modernizarea actualului sistem de management integrat al deşeurilor, proiect estimat la 100 milioane euro, care se află în analiză la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 
- Varianta ocolitoare Sud Sibiu, vitală pentru un oraş european, precum Sibiul, prin care CJ Sibiu doreşte să creeze noi oportunităţi de dezvoltarea economică în sudul judeţului, în paralel cu fluidizarea traficului şi reducerea poluării.
- Platforma GIS, care va permite ca documentele de urbanism să fie eliberate în termen scurt şi în format digital. În plus, platforma GIS va oferi o viziune de ansamblu pentru dezvoltarea teritorială a judeţului Sibiu.
- Portal medical, o platformă medicală unică la nivel naţional care permite pacienţilor şi medicilor din spitalele aflate în subordinea CJ Sibiu şi din câteva clinici private din judeţul Sibiu accesul la dosarul medical. Această platformă va fi prezentată şi la nivel european, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.
- Managementul documentelor, aplicaţie prin intermediul căreia documentele gestionate la nivel CJ Sibiu sunt semnate electronic şi arhivate în format digital, reducând astfel considerabil consumul de hârtie. Această aplicaţie a început să fie extinsă şi către instituţiile şi serviciile aflate în subordinea CJ Sibiu.
"Sibiul are câteva exemple de bune prac­tici, care pot fi inspiraţie pentru alte administraţii publice locale din ţară. Ca să dau un exemplu la îndemână, Consiliul Jude­ţean sprijină politicile verzi prin interzicerea folosirii  produselor din plastic în activităţile zilnice. Apoi, un proiect de care sigur se  va mai vorbi este construcţia viitorului Spital Judeţean, pe care locuitorii judeţului o vor putea urmări real time, în format 3D", a declarat Camelia Spătaru, preşedintele Asociaţiei SmartiCity.
Toate prezentările şi discuţiile purtate în cadrul conferinţei amintite pot fi urmărite pe pagina de Facebook JUMP TO SMART.
Ioana Căpăţînă - Purtător de cuvânt


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA