Tribuna
Expoziţia "Tezaur - Episcopia Tulcii", în 10 muzee din ţară şi din străinătate. Muzeul Brukenthal, partenerul proiectului
Expoziţia
Proiectul expoziţional "Tezaur - Episcopia Tulcii", realizat în colaborarea dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Episcopia Tulcii, a ajuns la final. Acesta a debutat în anul 2016 la Muzeul Naţional Brukenthal, fiind iniţiat de Alexandru Constantin Chituţă şi a fost expus în 10 muzee din ţară şi din străinătate. În această perioadă, expoziţia a fost vernisată, pentru ultima dată la Tulcea, la Muzeul de Isto-rie şi Arheologie.

 

 

Expoziţia a adus în faţa publicului un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. În acest spaţiu milenar se regă­sesc cetăţi getice, romane şi bizantine, un amestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale con­vieţuiesc cu cele balcanice şi orientale. Zona Dobro­gei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creşti­nismul însuşi a împlinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobro­gene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel. Greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aro­-mâ­ni, italieni, români, etc. au creat acel model de res­pect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX.

Iniţiatorul proiectului şi curatorul expoziţiei, Ale­xandru Constantin Chituţă, actualul manager inte­rimar al Muzeului Naţional Brukenthal a declarat: "Expoziţia Tezaur - Episco­pia Tulcii a fost cea mai mare expoziţie de gen din Europa din ultimii ani.  Realizată în 11 muzee din România şi din Germania, expoziţia realizată în parteneriat între Muzeul Naţional Brukenthal şi Episcopia Tulcii, s-a bucu­rat de peste 250.000 vizitatori, peste 1500 de cataloage, 15000 pliante, cărţi poştale, şi alte materiale de publicitate. Piesele din argint şi argint aurit au fost restaurate în laboratorul de restaurare al Muzeului Naţional Bru­kenthal. Printre obiectele deosebite ce au fost expuse s-au numărat o serie de potire ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de proce­siune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâ­torul de mir, dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere. Expoziţia a demonstrat efortul de elaborare a unui limbaj plastic local prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon. Expoziţia "Tezaur - Episcopia Tulcii" a urmărit să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regă­sesc în bisericile şi mă­năs­tirile tulcene şi a  pro­pus un moment de reflec­ţie asupra moştenirii spiri­tuale lăsate de înaintaşii noştri. Mulţumesc parte­nerilor şi tuturor celor care au lucrat la realizarea acestei expoziţii din cele
11 muzee”.

"După şase ani de pelerinaj, Expoziţia Tezaur - Episcopia Tulcii s-a întors în sfârşit la Tulcea. Episcopia Tulcii deţine un patrimoniu material şi imaterial foarte bogat, un patrimoniu pe care am căutat vreme de şase ani să-l prezentăm iubitorilor de frumos din ţară şi din străinătate", a spus PS Visarion, Episcopul Tulcii.

 

Expoziţia a fost orga­nizată în: Muzeul Naţional Bru­kenthal, 2016; Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, 2016; Muzeul Bistriţa, 2017; Muzeul Satului Bănă­ţean Timişoara, 2017; Muzeul Oraşului Ora­dea, 2018; Muzeul Naţional al Unirii - Museikon, Alba Iulia, 2018; Muzeul Transilvănean Gundelsheim, Germania, 2019; Muzeul Mitropolitan Iaşi, 2020; Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, 2020; Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Galaţi, 2021; Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea, 2022.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Transportul Public Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Tursib S.A
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA