Tribuna
Cartoful – "Ambasadorul” ce uneşte teritorii şi oameni din Franţa, Polonia şi România
Dan FRÂNCU
831 vizualizari
Cartoful –
Săptămâna trecută, o importantă delegaţie franco – poloneză a vizitat zona de sud a judeţului Sibiu (Ţara Oltului), cu prilejul desfăşurării uneia dintre mobilităţile prevăzute în cadrul Proiectului European „Promotion of the potato: a local product, a quality product” ("Promovarea cartofului: un produs local, un produs de calitate”), iniţiat de Asociaţia „La Belle du Lie” Ploeuc –L`Hermitage, împreună cu autorităţile publice locale si departamentale din Cotes d``Armor (Bretania – Franţa) şi derulat în colaborare cu diverşi parteneri din Polonia şi România.

Delegaţia franceză a fost compusă din următorii membri: Thibaut Guignard – primarul comunei Ploeuc-L’Hermitage, Pascal Allo – preşedintele Asociaţiei “ La Belle du Lié”, Frédéric Houee – viceprimar al comunei Ploeuc-L’Hermitage şi producător de cartofi, Frédéric Écobichon – producător de cartofi, Michel Robert – membru al Asociaţiei “La Belle du Lié”, Jean-François Herve – membru al Asociaţiei “La Belle du Lié”, Nolwenn Huby – responsabilă cu gestionarea proiectelor europene în cadrul Primăriei comunei Ploeuc-L’Hermitage şi Margot Visdeloup – coordonatoarea proiectului de creere a Centrului European pentru Valorizarea Cartofului al Primăriei comunei Ploeuc-L’Hermitage, iar din delegaţia poloneză au facut parte Grzegorz Kastrau – viceprimar al comunei Ostróda, consilierii locali Marek Szostek, Józef Wiśniewski, Dominik Serafin, Łukasz Wolf şi consultanta Hanna Kavalek.

Un program în care s-a îmbinat utilul cu plăcutul

Şederea celor două grupuri europene a fost asigurată la Pensiunea La Curtea Pormbăceană, iar programul pregătit pentru oaspeţi a fost realizat printr-o colaborare strânsă între mai mulţi parteneri din Ţara Oltului (agricultori, crescători de animale, antreprenori, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din zonă, persoane fizice etc). În cele cinci zile ale sejurului petrecut în ţara noastră, oaspeţii francezi şi polonezi au avut un program deosebit de divers, coordonatorii români ai proiectului încercând să îmbine cât se poate de inspirit utilul cu plăcutul. Astfel, n-au fost pierdute din vedere vizitele la Centrul de selecţie şi ambalare al cartofilor de la Vişea de Jos, Ferma Angus Sibiu din Mârşa, societatea Agro Service & Bondi Giani SRL din Arpaşu de Jos (cea mai importantă prestatoare de servicii agricole din regiune), Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, dar nici la micii agricultori din Porumbacu de Sus, vizite în urma cărora oaspeţii au putut să-şi facă o imagine destul de clară despre potenţialul agricol al judeţului şi zonei. N-au lipsit întâlnirile cu primarii din Porumbacu de Jos (Georgeta Maria Poşa), Avrig (Adrian Dumitru David) şi Arpaşu de Jos (Constantin Aurelian Văcariu), ce au oferit vizitatorilor europeni posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre economia, turismul, tradiţiile, cultura şi geografia teritoriului. Un alt segment important al activităţilor incluse în programul pregătit pentru francezi şi polonezi a fost cel de cunoaştere a câtorva dintre antreprenorii locali. Astfel, delegaţiile au efectuat vizite deosebit de interesante la Fabrica de bere Avrig (unde se produce berea Augusta), la societatea Valencia Trading din Arpaşu de Jos (cea mai importantă fabric de pâine şi produse de panificaţie din această parte a judeţului), la distileria societăţii Badea Cârţan din Cârţişoara (cea mai modernă şi importantă distilerie din Ţara Oltului). Partea de turism şi relaxare din program a fost “ocupată” cu vizitele la o gospodărie tradiţională în reconstrucţie din Arpaşu de Sus, la “cazanul” tradiţional de rachiu din Porumbacu de Sus, la brutăria tradiţională din Arpaşu de Sus, vizitarea zonei centrale a oraşului Sibiu, vizitarea Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra Sibiu, dar şi a Cetăţii Făgăraşului, a Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus şi a Mănăstirii Cisterciene de la Cârţa. În aceeaşi categorie a intrat şi întâlnirea cu membri ai Ansamblului Folcloric “Purtata Avrigului”, recitalul oferit de cele câteva perechi de dansatorii fiind considerat surpriza extraordinară ce a încununat seara festivă pregătită pentru aceşti vizitatori.

Alături de refugiaţii ucaineni

Aproape firesc, ţinând cont de conjuctura în care ne aflăm, în programul delegaţiilor a fost inclus şi o vizită la grupul de refugiaţi ucraineni găzduiţi în Zona Turistică Cârţişoara – Glăjărie. A fost un moment deosebit de emoţionant şi în ciuda nodului din gât şi a lacrimilor din ochii tuturor, oficialii europeni au reuşit să transmită tuturor celor ce au fugit din calea războiului cuvinte frumoase de îmbărbătare şi susţinere.

Impresii deosebit de frumoase..

La finalul vizitei în România, reprezentanţii celor două delegaţii au ţinut să transmită şi prin intermediul nostru, sincere mulţumiri pentru primirea deosebită şi ospitalitatea de care au avut parte. Oaspeţii au fost foarte onoraţi, încântaţi şi mulţumiţi de vizită, informaţiile interesante primite cu acest prilej, de oamenii pe care i-au cunoscut. Pe de altă parte, gazdele din Ţara Oltului şi-au exprimat speranţa şi încrederea că programul pregătit pentru această mobilitate a adus o contribuţie importantă la succesul general al proiectului. Împreună, toţi “actorii” români implicaţi în organizarea acestui sejur au reuşit încheierea cu succes a unei „misiuni” importante şi destul de delicate, impresia lăsată în urmă fiind una deosebit de bună, atât în ceea ce priveşte oamenii care trăiesc şi muncesc aici, cât şi cea referitoare la aceaste locuri, judeţul şi ţara noastră.

Un proiect şi multe ambiţii importante

Asociaţia „La Belle du Lie” Ploeuc –L`Hermitage, a iniţiat proiectul „Promotion of the potato: a local product, a quality product” din dorinţa de a promova importanţa cultivării şi consumului de cartofi. Activitatea economică în zona din jurul comunei franceze Ploeuc –L`Hermitage este în cea mai mare parte agricolă, o mare pondere a acesteia fiind constituită de cultura cartofului, în special producţia de cartofi de sămânţă. Având în vedere importanţa deosebită a acestei activităţi,ce adus faimă zonei, Asociaţia „La Belle du Lie”şi Primăria din Ploeuc –L`Hermitage a decis organizarea „Sărbătorii cartofului”, manifestare desfăşurată odată la trei ani, care adună în acelaşi loc peste 30.000 de participanţi, pentru diverse activităţi culturale, sportive, gastronomice, educative, schimburi de experienţă, comerciale etc. În urma desfăşurării acestui proiect, iniţiatorii doresc , de asemenea, să pună bazele primului centru european de resurse pentru cultura cartofului, un loc ce va fi deschis publicului larg și profesioniștilor, în care să fie reprezentate toate sectoarele, domeniile ce au legătură cu cartoful și care să reunească toți actorii acestuia. Începând cu anul 2021, la acest proiect s-au alăturat parteneri din Polonia (autoritatea publică din oraşul Ostroda, Pomorkie Masurian Potato Breeding din Strzekecin – Branch – Szyldak, un prestigios institut de cercetare şi producţie pentru cultura de cartofi de sămânţă, cu o activitate în domeniu de peste 60 de ani , dar şi alţi colaboratori) şi România (mai mulţi producători din zona de sud a judeţului Sibiu, Ţara Oltului – Ţara Făgăraşului).

Poftiţi la masă! Cu cartof…

Pentru mobilitatea desfăşurată în Ţara Oltului, cei implicaţi în organizarea programului au încercat să pună accent pe importanţa culinaro – gastronomică a cartofului pentru regiune. Astfel, şi de aceea, în agendă au fost incluse vizite la brutării (pentru a vedea cum se produce sortimentul de pâine cu cartofi), iar în colaborare cu diverşi funizori de servicii, s-a încercat ca, pentru fiecare masă de prânz sau cină, cel puţin un fel de mâncare servit să fie bazat pe cartof.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA