Articol
Creșterea euro care a avut loc marți 6 mai este un fenomen care va afecta mai mult sau mai puțin buzunarele românilor. Unii sibieni o resimt deja sau o privesc cu teamă, fiecare dintr-o altă perspectivă, dar un lucru e cert: această nesiguranță afectează în mod diferit viața de zi cu zi a localnicilor. La o casă de schimb de pe Bălcescu, moneda europeană se vindea miercuri cu 5,25 lei și se cumpăra cu 5,01 lei, în timp ce la o altă casă cursul era de 4,95 lei la cumpărare și 5,10 lei la vânzare. Deocamdată, sibienii nu au mers în număr mare către ghișee, nici pentru a vinde, nici pentru a cumpăra euro, preferând să aștepte reașezarea situației.
În urma unui sondaj realizat de reporterii Tribunei, constatăm că depășirea pragului psihologic de 5 lei pentru un euro a stârnit îngrijorări și nemulțumiri în rândul sibienilor.
Pentru unii, schimbarea este văzută pozitiv: „Eu cred că este o schimbare în bine, pentru că cele mai multe proprietăți sau businessuri se fac în euro, iar prețurile sunt în euro la orice”, afirmă Daniel.
Alții simt schimbarea, mai ales cei care câștigă în lei, dar au cheltuieli în euro.
„Ne afectează pentru că noi nu lucrăm în euro, ci în bani românești. Dacă eram plătiți în euro, atunci probabil aveam un avantaj! Este un dezavantaj și pentru cei care iau în rate apartamente sau case, le pune dobânda mare”, spune Voica.
Unii sibieni sunt dezamăgiți: „E urât! Ce să facem?”
Ovidiu consideră că ne va afecta pe termen lung: „Ne va afecta, pentru că e posibil ca o parte din investitori să își piardă apetitul de a investi în România. Creează o stare de neliniște în rândul oamenilor, pentru că vor crește ratele. Salariile rămân la fel! Și multe alte consecințe pe care nu le văd eu acum. Este doar un foc de paie, o panică!”
Lavinia privește lucrurile dintr-o perspectivă economică: „Nu e bine, pentru că o să crească toate! Din punct de vedere al economiei, va fi o creștere foarte mare”.
„Pe scurt, vai de noi!”
Pentru Andrei, creșterea euro are două fațete: „Un sfert din țara asta este plecat în străinătate. Unul dintre motivele pentru care noi mai avem banii în România este pentru că ne trimit cei din străinătate. E adevărat că pentru cei care așteaptă bani de la rude este un pic mai bine, că au un ritm mai mare, dar nouă, cărora ne vor crește dobânzile, pentru că majoritatea sunt pe euro… Pe scurt, vai de noi!”
Andreea știe clar cine sunt cei mai afectați: „Afectează foarte mult economia, mai ales pe cei care au rate.”
Pentru pensionari, creșterea cursului valutar aduce o presiune în plus: „Va fi din ce în ce mai greu, pentru că nu vom avea bani să ne plătim taxele și nici impozitele. Cel puțin pentru pensionari va fi și mai greu”.
Luca este îngrijorat cu privire nivelul de trai: „În mod sigur ne afectează, pentru că viața e tot mai scumpă și salariile rămân pe loc. Până se așază lucrurile, vor fi schimbări. În loc să ne fie mai bine, ne e tot mai greu! Îi afectează mai ales pe cei care călătoresc sau au afaceri. Sper să avem o viață mai împlinită și mai multă liniște”.
Mircea anticipează efectele pe termen lung: „Destul de rău, pentru că o să fie rău pe partea de economie, cât și inflație și dobânzi. Nu ne dăm seama acum, dar pe viitor o să simtă toată lumea”.
Foto: Răzvan NEGRU