Sezonul inevitabil de colindători cu urşi şi boxă

Sunt printre noi unii care nu pot accepta că se poate merge cu colindul înainte de Ajun, la fel cum nu pot iar accepta ideea că "Moş Crăciun a venit mai devreme" nuştiuunde (deşi ştim unde: la şcoală, grădiniţă, sală festivă sau sportivă ori alte locuri de unde apar ştiri de sezon şi postări pe reţele). Pentru că e greu să asociezi o sărbătoare care are loc la o anumită dată (fixă) cu sezonul de orice altceva decât sărbătorirea Naşterii Domnului, sezon care începe pe la finalul lui octombrie şi se termină după Anul Nou şi i se spune, sec, "Sărbători"). 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Aşa e şi cu ceea ce unii cred că ar fi colindători. Ştiţi, grupurile acelea care, ori bubuind din tobe improvizate, ori umblând cu boxa din care strigă Fraţii din Bărbuleşti cu Daniel Laţcu colinda-joc "S-a născut Emanuel" (de doi ani e superhit la colindători). Ori cu şi mai multe tobe improvizate şi 2-3 urşi fake. Care umblă prin tot oraşul, mai ales în zonele de blocuri, mai ales când zici şi tu că uite, avem puţină linişte, ce-ar fi să ne relaxăm.

Ca să o lămurim (o lămurim în fiecare an, dar tot aia e): de colindat se colindă în Ajunul Crăciunului şi punct. Săptămâna trecută nu a fost Ajunul. Nici ieri, nici azi şi nu va fi nici mâine nici săptămâna asta. Ce se colindă pe lângă, exceptând colinzile cântate în biserici care sunt altceva şi au menirea să îţi reamintească cum că nu e vorba nici de reni, nici de moşul bărbos, nici de "Hohoho" nici de ginglbelz şi absolut deloc despre vreo "magie" stupidă a acestei sărbători, ci despre ceva infinit mai important.

Apoi: Naşterea Domnului nu are vreo legătură cu urşi, capre, măşti hidoase şi alte "tradiţii" rămase ori de pe vremea când nu eram creştini. Şi în niciun caz cu o fake-tradiţie poluată urban şi menită să servească unei cerşetorii ceva mai elaborate decât cea obişnuită.
Da, ei, cei cu ursul, capra şi alte zgomote, vin de departe. Vin la Sibiu că ştiu că sibienii sunt toţi bogaţi şi plin de bani. Vin şi în alte oraşe, asta e clar. Dar asta nu înseamnă nici trăirea sărbătorii, nici respectarea tradiţiei. Doar ceva gălăgie prin oraş. Măcar dacă ar fi mai tradiţionali, nu uluitor de kitsch. Apropo, sunt autorizaţi, nu? Sau nu?   

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Autor
16 decembrie 2024 la 13:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 zi
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit