Semnal editorial: Când citesc, să nu mă-ntrerupeţi!

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe nerăsuflate am parcurs ultimul volum publicat  recent de medicul Gheorghe Şchiop (n.13 I 1946, Porumbacu de Jos, Sibiu), umorist din familia predecesorilor Cincinat Pavelescu, Pãstorel Teodoreanu, George Zarafu, Alexandru Clenciu, Mircea lonescu-Quintus…Şi l-a"botezat" sibilinic "AŞ!", lăsându-ne libertatea de a înţelege fiecare în felul lui ce-a vrut să spună. Dacă nu greşesc, este a şasea carte a doctorului "de ţară", care, în lo­cul unor clinici din oraşe mari, a preferat să-şi pună cunoştinţele în slujba locuitorilor comunei în care s-a născut şi a crescut. Având har şi haz în tot ce scrie, s-a făcut rapid cunoscut şi apreciat în rândul Cenaclului "Nicolaus Olahus" din Sibiu şi al Uniunii Epigramiştilor din România. A participat la numeroase concursuri şi fesivaluri, obţinând o mulţime de premii. În rândurile care prefaţează acest volum, confratele George Corbu scrie: "Scriitorul Gheorghe Şchiop este o revelaţie pentru breasla oamenilor de spirit. Avem de-a face – caz fericit! – cu un umorist născut, nu făcut, posedând o înzestrare neobişnuită pentru epigramă/…/Percepând realitatea  în dimensiunile ei comensurabile, autorul se dovedeşte un critic obiectiv, fără prejudecăţi ori complexe, care îndeplineşte o misiune asumată în modul cel mai responsabil, etalând şi expunând rizibilului mo­ravuri, fenomene şi instituţii/…/"

Pentru a vă convinge de cele afirmate, iată câ­teva mostre:

* De-acum n-o să vă mai caut/Căci şi eu, ca şi voi, sunt aut/Reţineţi însă ce v-am spus: Muriţi cu bine, eu sunt dus (Pacienţilor).* Pentru copii, neapărat,/Un minibar cochet vom face/Iar pentru vârstnicii din sat/Un parc în care să se joace (Obiectivele primaru­lui) * Când vizitaţi aceste oaze/De puturoşi şi de inepţi/Să puneţi măştile de gaze/Că pute locul de dăştepţi! (Cele două Camere) * Sigur te votează natul/ C-ai crescut în calitate/Ieri erai de tot rahatul/ Astăzi, doar de jumătate (Unui candidat) * Întreaga viaţă m-am zbătut/Muncind cu sârg, luptând prosteşte/ O zi odihnă n-am avut/Şi-acuma am, da-mi prisoseşte" (Fără rost)". Cartea este completată în final cu un grupaj de versuri la fel de sprinţare. Exemplu: "M-a convins cândva o fată/Cu zaftul unei nopţi de vis/Că o plă­cere repetată/Doar fericire-i, nu plictis/Că-ntr-o iubire-adevărată/Plăcerea-i c-un perpetu bis/M-a fost convins cândva o fată/Cu zaftul unor nopţi de vis/Dar treaba-i radical schimbată/În conjugalul Paradis/Când şi plăcerea-i eşuată/Într-un stupid, prelung plictis,/Mi-a spus, recent, aceeaşi fată (Opinii schimbate)"

"AŞ!" – o rază de haz într-o lume cenuşie.

Autor
02 aprilie 2024 la 17:57

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 5 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit