Șelimbăr aniversează 700 de ani de existență. Raluca Turcan: „Trecutul și calitățile comunei fac ca acest loc să fie acasă pentru toți românii”

Acasa >

Articol

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat diversitatea culturală și istoria seculară a comunității din Șelimbăr, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

”Mă mândresc, o spun cu sinceritate, atât în calitatea de Ministru al Culturii, cât și în cea de locuitor al Sibiului, cu faptul că pot admira aici un adevărat mozaic cultural, un loc în care diversitatea, munca, dăruirea și credința s-au contopit pentru a forma o comunitate puternică și vibrantă, ancorată în istoria , a cărei primă valoare o reprezintă locuitorii ajunși astăzi la nu mai puțin de 20 de mii. Orice comunitate puternică are în forul său identitar omeni cu origini, tradiții, culturi și experiențe diverse, care interacționează in timp și devin un model de armonie, valorizând toate diferențele dintre ei. 

În Șelimbăr găsim un tezaur multicultural unic de tradiții, obiceiuri și valori care inspiră perpetuu  pentru dezvoltare. Trecutul și calitățile comunei fac ca acest loc să fie acasă pentru toți românii și, am convingerea, va fi un catalizator pentru românii din diaspora”, a declarat Raluca Turcan.

Cu această ocazie, prof. dr. Sorin Radu, rector al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost numit cetățean de onoare al comunei Șelimbăr, în semn de recunoaștere pentru personalitatea sa academică de înaltă ținută și pentru prietenia legată de localitate.

”Acest titlu poate sprijini comunitatea șelimbăreană care ar putea fructifica viziunea și expertiza Rectorului Sorin Radu în participarea la adoptarea deciziilor.  

Prin evenimentele care au loc astăzi, avem ocazia de a reflecta asupra istoriei și a moștenirilor comunei și de a le împărtăși generațiilor viitoare”, a mai spus ministrul Culturii.

Scrisoarea din 16 mai 1323

O scrisoare din 16 mai 1323 este prima atestare documentară a localității Șelimbăr. Astăzi se împlinesc 700 de ani de când numele Schellenberg, în limba germană, „Dealul Clopotelor”, apare scris într-un document păstrat până în zilele noastre.

În scrisoarea din 1323,, scrisă în Cisnădie, se vorbește despre comitele Nicolae, fiul comitelui Conrad de Tălmaciu, care primește din partea socrilor jumătate din moara din Cristian și șapte iugăre de viță de vie.

Martori ai acestei înțelegeri sunt, printre alții, și două persoane de încredere, Henczon și Henning, care locuiau în Schellenberg, Șelimbărul de astăzi.

După 700 de ani, Șelimbărul este a treia putere economică din județ, cu o cifră de afaceri a societăților de aici care depășește astăzi 830 milioane euro.

Autor
24 iunie 2023 la 18:57

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 5 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit