Ceremonia de acordare a stelelor din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc sâmbătă, pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății, unde șapte personalități au primit câte o stea în semn de recunoștință. Evenimentul a marcat un nou moment memorabil, care, an de an onorează personalități din lumea teatrului.
Constantin Chiriac-director TNRS a transmis cu ocazia acestui moment: „Bine ați venit la ceremonia de acordare a stelelor, pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Pentru dumneavoastră astăzi acordăm șapte stele unor personalități excepționale în domeniul artelor spectacolului și în același timp, credeți-mă, este cea mai diversă compoziție pe care am avut-o vreodată pe alee”.
Șapte personalități, șapte stele
Distincțiile din acest an au fost oferite unor personalitățidin lumea teatrului și a filmului precum: Bill Murray (SUA), actor legendar, cunoscut pentru carisma și versatilitatea sa; Wole Soyinka (Nigeria) – scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, o voce esențială a dramaturgiei africane; Alain Platel (Belgia) – coregraf inovator, fondator al companiei les ballets C de la B; Kathleen Turner (SUA) – actriță emblematică, cu o carieră impresionantă în teatru și film; Alexis Michalik (Franța) – dramaturg și regizor multipremiat, cunoscut pentru reinventarea teatrului contemporan francez; Kuranosuke Sasaki (Japonia) – actor de teatru și film, apreciat pentru implicarea în promovarea culturii nipone pe scena internațională și Eugène Ionesco (Franța) – unul dintre marii dramaturgi ai teatrului absurd, cu rădăcini românești.
Primarul Sibiului Astrid Fodor a subliniat importanța festivalului în cultura orașului: „De azi avem 77 de stele pe aleea celebrităților, 77 de stele înseamnă 77 de prieteni ai Festivalului Internațional de Teatru și ai orașului nostru. Oameni de cultură excepționali cărora le mulțumim pentru tot ce au oferit Sibiului, festivalului și publicului, prin talentul, energia și prezența lor în orașul nostru”.
Aleea Celebrităților, situată chiar în inima cetății Sibiului, devine astfel un loc al memoriei culturale și al recunoștinței față de artiști.
„În urmă cu 13 ani, FITS a găsit una dintre cele mai frumoase forme de a spune „mulțumesc” artiștilor care contribuie la mărirea orașului și a culturii mondiale. Astăzi, această inițiativă a devenit o tradiție simbolică a orașului Sibiu”, a completat edilul Sibiului.
Foto: Maria-Antonia OANA