Pentru mulți români stabiliți în străinătate, care nu mai aveau domiciliul în țară, eliberarea cărții de identitate era o piatră de încercare. Cunoscutul avocat Corneliu Liviu Popescu, membru al barourilor din București și Paris, este cel care a făcut demersurile, creând un precedent, prin acțiunile care au determinat hotărârile CJUE și ÎCCJ.
Practic, după pronunțarea sentinței prin care Înalta Curte de Casație și Justiție din România obligă Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) să-i elibereze avocatului Corneliu Liviu Popescu actul de identitate fără a avea un domiciliu în România, orice cetățean român aflat în aceeași situație va putea solicita un astfel de document.
Potrivit celor de la luju.ro, în hotărârea CJUE se arată că „orice stat-membru al Uniunii Europene ar trebui să le elibereze propriilor cetățeni acte de identitate cu valoare de călătorie în UE, chiar dacă aceștia au domiciliul într-o țară străină, dar aflată în interiorul Uniunii”.
Jurnaliștii de la luju.ro mai spun că Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor i-a eliberat avocatului actul de identitate în scurt timp, după aproximativ o lună de la pronunțarea sentinței ÎCCJ, pe buletin, la rubrica domiciliu menționându-se „Fără domiciliu în România”.
Decizia pronunțată în premieră îi va ajuta pe toți românii din străinătate (din orice stat UE), care nu mai au domiciliul în România, să poată solicita un act de identitate, în aceleași condiții.