Ruşinea din centrul Sibiului! "În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848, în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu"

Acasa >

Articol

Nici n-am ştiut unde să sun când am văzut pozele lui Răzvan. La legist ori direct la popă? La Primărie oricum n-are rost, de mult nu mai pare impresionată de drama prin care trece clădirea monument istoric de pe strada Mitropoliei nr. 7. Din miejii burgului, la doi paşi de Piaţa Mare şi la trei de Podul Minciunilor. E bine că municipalitatea a pregătit impozite majorate cu 500% proprietarilor de paragini, dar ce facem cu această epavă care se prăbuşeşte efectiv? E nevoie de victime pentru ca cineva să şi ia masuri, dincolo de gargara aferentă? E cazul ca tragicul incident de pe strada Cetăţii să se repete? Aţi şi uitat cum a murit, în 2009, o femeie lovită în cap de un ornament desprins de pe o casă? Cam de câţi morţi ori răniţi ar fi nevoie pentru ca cineva să mişte un deget? Că poate există într-un birouaş undeva, un număr prestabilit şi noi habar n-avem. 
În toamna anului trecut, cei de la Cultură prognozau că epava nu prinde Crăciunul. Între timp, uite c-a prins şi Boboteaza şi, cu puţin noroc, poate apucă şi o margine de martie. Fotografiile sunt şocante ca un upercut năpustit din fundul grădinii. Acoperişul clădirii nu mai există şi e greu de crezut că n-a explodat ceva acolo. O drăcovenie ori poate mai multe. Dacă ignoranţei îi place să bubuie, aici cu siguranţă că a găsit condiţii ideale. Aproape că-ţi vine să te întrebi cum mama zmeului e posibil aşa ceva într-o fostă Capitală Culturală, într-un oraş cu pretenţii, căruia fiţele-i pârâie din toate încheieturile. 
Sunt ani buni, vreo şapte-opt, de când Primăria a instalat prostia aia de tunel la baza clădirii pentru ca trecătorilor să nu le cadă-n cap ţigle, cărămizi ori mai ştiu eu ce "scuipă" acoperişul ros de vreme. În puzderia de ţări vizitate n-am avut şansa să dau peste vreun asemenea "confrate", proţăpit în centrul istoric. Cert e că, în tot acest răgaz, se puteau găsi soluţii. Vreme a fost berechet. Iar pentru asta erau suficiente un dram de bunăvoinţă şi câţiva inimoşi. Că bani, din câte văd, sunt cu nemiluita pentru tot soiul de mese rotunde pentru capete pătrate, pentru festivaluri dubioase şi evenimente din care urbea nu se alege cu mai nimic. 
Asta nemaisocotind lefurile pe care potera de-şi zice locală le toacă cu atâta dârzenie. Până plăteşti, inutil, atâtea salarii, nu mai bine pui mâna şi oblojeşti obrazul Sibiului, scutindu-l de această nemeritată ruşine? 
Imobilul este monument istoric, iar numele lui Avram Iancu sau Ionel Brătianu sunt legate de el.
"În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române", ne aminteşte o placă comemorativă dezvelită în anul 1968.
Casa a fost Hotelul Curtea Mediaşului și loc de întâlnire al intelectualilor români, iar în timpul Revoluţiei de la 1848, al revoluţionarilor români, potrivit patrimoniu.sibiu.ro.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
02 februarie 2023 la 15:48

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 18 minute
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
Adunare în fața magazinului Dumbrava pentru susținerea lui Nicușor Dan. Astăzi, ora 18:00
Voluntarii cheamă astăzi toți sibienii care vor să se implice în campania lui Nicușor Dan la o acțiune...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
Vremea încă e capricioasă în zona alpină a Munților Făgăraș, iar Transfăgărășanul rămâne închis între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac
În ciuda eforturilor depuse zilele trecute de drumari, care au acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă încă existent...
Actualitate
1 min de citit