Respect și credit pentru cămașa tradițională de Mărginimea Sibiului

Acasa >

Articol

La doar câteva zile de la scandalul provocat în urma introducerii unei piese vestimentare, copiată după iia tradițională din Mărginimea Sibiului, într-o nouă colecție a unei celebre case de modă europene, fără niciun fel de mențiune referitoare la originea produsului sursă de inspirație, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional Pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului „Ţara Făgăraşului” a inițiat un demers gândit parcă în scopul de a prezenta argumente suplimentare pentru originea respectivei cămăși tradiționale, dar și pentru a-și arăta susținerea față de păstrarea și recunoașterea autenticității, valorii și tradiției locale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

– Țara Făgărașului dă credit „iiei de Sibiu” – este acțiunea prin care reprezentanții structurii asociative dorește să aducă în atenția publicului larg măcar o parte din istoria, evoluția și complexitatea acestui obiect vestimentare cunoscut în toate colțurile țării, dar și pe multe din meridianele globului.

Astfel, duminică, 16 iunie, începând cu ora 17, în Cetatea Făgărașului se va desfășura adunarea generală a celor de iubesc, îmbracă sau respectă ia de Sibiu ori elementele vestimentare inspirate de aceasta, dar și a celor ce sunt curioși să descâlcească, împreună cu organizatorii evenimentului și mulți meșteri populari, promotori sau păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor autentice, firul tainic al „iei cu șinoare”.

Până la ora 17.30, în curtea impunătoarei cetăți, se va realiza mini instalația „iia cu alb și negru, din Sibiu în Țara Făgărașului", cu mesajele, poveștile, fotografiile și alte elemente trimise sau aduse de oamenii din această zonă.

Apoi, în Crama Cetății, se va întruni sfatul neoficial al comunității, pentru a povesti, despre călătoria "iei cu alb și negru" din Sibiu în Țara Făgărașului. Cei interesați vor afla despre istoria veche de un secol a „creditului” acordat de oamenii Țării Făgărașului iei din Mărginimea Sibiului și vor afla mai multe despre cum a ajuns la ei, cum s-a așezat aici, cum s-a transformat și adaptat în portul local, devenind a lor. De asemenea, se va povesti despre cum arată cămașa tradițională purtată astăzi, în memoria și costumul fiecărei comunități în parte, cum și dacă  se mai poartă în contemporan…

Întâlnirea se va încheia cu discuții libere, sesiuni foto – video, socializare.

Participanții sunt rugați să îmbrace costumul tradițional alb – negru ("costumul cu crătințe", costumul cu  "ie cu șinoare"/"ie cu ciocănele", "costum săliștenesc", "ie cu negru"/"ie cu tablă", "ie cu mâneca toată", "ie de Făgăraș").

– Țara Făgărașului dă credit „iiei de Sibiu” – este un demers educațional, organizat împreună de comunități din Țara Făgărașului, ONG-uri locale și instituții de cultură, preocupate și interesate de identitatea culturală locală în domeniul patrimoniului textil.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional Pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului „Țara Făgărașului” este o structură formată de administraţii publice locale din județele Brașov și Sibiu, ce are ca scop promovarea şi sprijinirea dezvoltării durabile a regiunii sub toate aspectele sale: economice, sociale, culturale, în principal prin promovarea şi susţinerea turismului şi a tuturor activităţilor complementare acestuia.

Parteneri în organizarea întâlnirii sunt Muzeul de Pânze și Povești, Asociația Iia Călătoare, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” Făgăraș și Casa Municipală de Cultură Făgăraș.

Autor
13 iunie 2024 la 06:12

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 4 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit