În a doua parte a zilei de 21 iulie 2025, Prim-ministrul Ilie Bolojan a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Comunelor din România (ACoR), precum și cu alte structuri asociate ale administrației publice locale.
Părțile au discutat despre reorganizarea administrativ-teritorială, în special prin comasarea sau desființarea unor comune, parte din reformele bugetare asumate de România. AcoR a respins ferm ideea deființării comunelor, considerând-o temă artificială, fără fundamental legal sau economic. Mai mult, reprezentanții comunelor au subliniat că doar 1.3% dintre comune au venituri proprii mai mari decât cheltuielile de funcționare, dar aceeași situație se regăsește și la nivelul județelor și orașelor.
Primarul din Sadu, Valentin Ivan, vicepreședinte AcoR, dar și președintele Filialei Județene Sibiu a AcoR ne-a precizat următoarele, în legătură cu discuțiile avute : „În urma adresei oficiale nr. 160346/18.07.2025 transmisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ACoR își exprimă îngrijorarea profundă și nemulțumirea față de criteriul impus pentru continuarea transferurilor din bugetul de stat, și anume: realizarea unui grad de execuție financiară de minimum 40% – la investițiile de apă-canal, gaze, sau 20% pentru investițiile de urgență și 80% pentru investițiile la drumuri, obiective de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Suspendarea investițiilor nu se face peste noapte. Avem nevoie de echilibru, nu de heirupism administrativ. Suntem de acord că trebuie să prioritizăm investițiile și să măsurăm gradul real de maturitate al proiectelor. Este firesc ca statul să ceară rigoare și eficiență.Dar o decizie de suspendare a finanțărilor – dacă se impune – nu se ia peste noapte, fără un minim dialog, fără o analiză de impact și fără o perioadă de tranziție rezonabilă. Astfel de măsuri, luate în grabă și fără consultare, pot lăsa în urmă sute de șantiere în conservare ( cu costuri neevaluate) care sǎ determine și un impact bugetar neestimat și investițiile compromise.”. În comunicat se mai arată ce alte efecte grave pot apărea asupra comunităților și economiei „Se blochează investiții publice deja începute; Constructorii riscă să se retragă de pe șantiere;UAT-urile riscă penalizări contractuale, întârzieri, litigii și pierderi de finanțare; Se afectează grav încrederea populației în administrația locală; Se transmite un semnal negativ mediului economic local, în special în comunele mici”.
În acest sens AcoR a prezentat mai multe solicitări: „Modificarea de urgență a criteriului de evaluare, astfel încât: să fie luat în calcul stadiul fizic al lucrărilor (procent real de realizare din teren), nu doar execuția financiară; Să se introducă o perioadă de tranziție și excepții justificate. Facem apel la Guvern și la parlamentarii coaliției din județe, să susțină o abordare echilibrată, realistă și bazatǎ pe parteneriat, care să nu pedepsească primarii care muncesc, ci să-i sprijine să finalizeze ceea ce au început – în interesul oamenilor. Satul românesc este amenințat de reforme făcute pe grabă, de sus în jos, fără cap și fără suflet. ACoR va rămâne ferm alături de comunități – pentru un stat partener, nu stăpân” a mai transmis Valentin Ivan.