Povestea impresionantă a fotografului sibian care a călătorit în Antarctica, pe urmele lui Emil Racoviță: „Noaptea are două ore. Valurile mării ajungeau și la 8 metri”

Acasa >

Articol

Dan Tarcea, cunoscut ca explorator și fotograf sibian a expus întreaga s-a călătorie din Antarctica, miercuri, la Muzeul Național Brukenthal. Expoziția este dedicată savantului explorator Emil Racoviță, primul român care a făcut o astfel de expediție.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Călătoria lui Dan Tarcea pe tărâmul înghețat a început în ianuarie, fiind imortalizată în mii de fotografii, câteva dintre ele expuse în afara muzeului.

„Am făcut mai multe de 7 000 de poze și câteva ore de filmat. Am plecat din Țara de Foc, am ajuns mai repede cu două zile ca să fim siguri că prindem vaporul. A plouat foarte mult, în Antarctica și de aceea pentru a face fotografii era o mare provocare pentru că ploile erau abundente”, a mărturisit fotograful în cadrul expoziției.

„Noaptea are două ore în Antarctica”

Fotograful a povestit că nu exista program stabilit de vizitare, iar în momentul când se întâmpla ceva deosebit, vaporul stătea întreaga zi.

„Noaptea e o chestie relativă, căci are două ore în Antarctica, e ca la noi la apus, atunci balenele vânează, am văzut foarte multe balene. Am văzut foca leopard care este cel mai mare animal de pradă din Antarctica, foarte feroce. Valurile mării ajungeau și la 8 metri. Vaporul cu care am călătorit nu avea un program stabilit, dacă se întâmpla ceva impresionant, stătem și o zi întreagă ca să ne bucurăm de peisaj și de ce minunății se pot vedea. Pe vapor nu aveam apă potabilă, în fiecare zi se lua apă din mare se desaliniza se curăța și o beam”, a spus Dan Tarcea.

„Cel mai mult m-au impresionat albatroșii”

Pe lângă balene, pinguini și foci, pe exploratorul sibian l-a impresionat foarte mult colonia de albatroși pe care i-a putut admira în această călătorie.

„Sunt anumite expediții unde se poate ajunge doar cu elicopterul pentru a putea vedea pinguinii imperiali care nu stau pe mare. Am văzut 7 specii de pinguini din 7, dar pot spune că cel mai mult m-au impresionat albatroșii. Albatroșilor le place să danseze și să se curteze între ei, am stat câteva ore să admirăm colonia. Era o chestie unică și m-a marcat cel mai mult în experiența asta”.

„M-aș întoarce înapoi fără să mă gândesc, pentru că acolo e altceva”

Acesta a mai povestit că pe tot parcursul călătoriei nu a întâmpinat momente grele care să-l pună în impas și că s-ar întoarce înapoi fără să stea prea mult pe gânduri.

„Nu am întâmpinat momente grele în această călătorie, am fost mereu conectat cu expediția, pentru că asta mi-am dorit dintotdeauna. M-aș întoarce înapoi fără să mă gândesc, pentru că acolo e altceva”.

Restul fotografiilor se pot viziona pe pagina flickr.ro a lui Dan Tarcea, unde putem găsi surprinsă fiecare zonă din această expediție.

Foto: Răzvan NEGRU

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

Autor
21 august 2024 la 18:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 8 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit