Peste 5 milioane de euro prin PNRR pentru Poligonul de instrucție „Perii Dăii”

Acasa >

Articol

În decursul anilorAcademia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a trecut prin etape succesive de restructurare şi adaptare constitutivă şi funcţională. În prezent, este un campus militar integrat modern, care poate să răspundă tuturor cerințelor impuse de standardele de calitate academică. Mai mult beneficiază și de un poligon de instrucție multifuncțional  în „Perii Dăii” pentru care AFT a primit undă verde de modernizare. Finanţarea asigurată prin  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) are o valoarea de peste 5 milioane de euro. Este vorba de fondurile destinate apelului de proiecte „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Repartizarea fondurilor

 

Primul proiect este un „Amfiteatru în aer liber, pentru desfășurarea activităților cultural-educative” pentru care sunt alocați  peste 20.985.878,38 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 17.635.191,92 lei, valoarea TVA aferentă fiind de 3.350.686,46 lei. Amfiteatrul – cu o capacitate de 450 de utilizatori – ”va avea la nivelul parterului, ca funcțiune principală, o zonă de teatru de vară, iar ca funcțiune integrată va include o sală multifuncțională pentru activități de relaxare, recreere și socializare dedicate studenților, cu o capacitate de 50 de locuri. La subsol, se dorește realizarea unei săli de fitness pentru cadeți, cu o capacitate de 50 de utilizatori, dotată cu vestiare și grupuri sanitare, precum și o sală de lectură și bibliotecă cu o capacitate de 50 de locuri” anunță reprezentanții instituției militare.

 

Al doilea proiect „Reabilitarea și modernizarea facilităților de cazare, hrănire și a spațiilor de recreere și lectură” are o valoare totală acordată prin contractul de finanțare de 9.203.509,29 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 7.734.041,42 lei, valoarea TVA aferentă fiind de 1.469.467,87 lei. ”Proiectul asigură facilități de cazare și hrănire la standarde internaționale, alături de o bază didactică și de recreere care să asigure un climat organizațional performant din punct de vedere academic și al instruirii viitorilor lideri militari, în condiții cât mai apropiate de mediul operațional actual, concomitent cu o dezvoltare sustenabilă a infrastructurii existente” mai spun cei de la AFT.

Cu această ocazie vor fi modernizate trei complexe modulare tip cămine studențești, însumând 420 de locuri pentru cazare, și două complexe modulare cu rol de săli de mese, fiecare cu o capacitate de 144 de locuri. ”Pentru reducerea costurilor privind energia electrică, prin eliminarea dependenței de un distribuitor de curent electric, dar și pentru reducerea semnificativă a impactului nociv pe care arderea combustibililor fosili – convenționali îl are asupra mediului, imobilele vor fi echipate cu panouri fotovoltaice capabile să producă în mod sustenabil energie electrică prin potențarea energiei solare” se arată în descrierea proiectului.  Prin proiect vor fi achiziționate un număr de 20 de bănci inteligente, dotate cu panouri solare, baterii, încărcare Wireless și cu porturi USB, iluminat LED și boxe cu conectare Bluetooth.

 

 

Autor
05 august 2024 la 12:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 27 minute
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 3 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit