Articol
Veşti bune pentru posesorii de permise de conducere: aproape trei milioane de şoferi ar putea beneficia de prelungirea valabilităţii permiselor de conducere de la 10 la 15 ani pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat recent de Senat. Scopul acestei măsuri vizează reducerea costurilor şi scurtarea timpilor necesari pentru reînnoirea permiselor auto.
Premisul de conducere este valabil acum 10 ani, însă proiectul prevede o extindere a valabilităţii cu încă cinci ani. Noile prevederi îi vizează pe şoferii care au împlinit 70 de ani. Cei cu vârste de peste 70 de ani trebuie să îşi schimbe permisul la cinci ani, iar cei care au depăşit 80 de ani la doi ani. Asta înseamnă că aceşti şoferi vor trebui să facă vizita medicală la cinci, respectiv doi ani.
Concret, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) va creşte de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani. Extinderea valabilității permiselor de conducere se fi aplicată doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.
Inițiatorii acestui proiect spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani vizează aproximativ 3.000.000 de șoferi amatori, pentru care cheltuielile vor fi reduse, iar timpii de preschimbare a permisului mai mici.
"Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere", explică iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.
Proiectul adoptat de Senat are în vedere şi cazurile şoferilor care nu îşi achită amenzile de circulaţie în termen de şase luni. În cazul acestora, permisul de conducere poate fi suspendat.
În prezent, statisticile arată că aproximativ 6% dintre accidentele produse pe şoselele din România au fost provocate de şoferi cu vârste de peste 70 de ani.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul are nevoie de votul Camerei Deputaţilor, de promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis şi de publicarea în Monitorul Oficial.