Articol
Practica solicitării vizei de flotant pentru a-ți putea înscrie copilul la o altă școală decât cea de care aparții prin proximitatea domiciliului nu e singulară. V-ați fi gândit că sute de oameni și-au făcut flotant în Ocna Sibiului, foarte mulți dintre ei doar pentru a putea beneficia de acces gratuit la Complexul Lacurilor Naturale din stațiune? Ei bine, povestea e veche de câțiva ani: sute de persoane solicitau viză de flotant în Ocna Sibiului, în perioada verii, iar la un moment dat, administrația locală a decis că doar cei cu domiciliul stabil pe raza UAT Ocna Sibiului beneficiază de acces gratuit.
Măsura a generat nemulțumiri, tranșate inclusiv la CNCD, astfel că printr-o hotărâre votată de consilierii locali care au majoritatea în legislativul din Ocna Sibiului, începând cu acest sezon vor avea acces în Complexul Lacurilor Naturale și cei cu viză de flotant. Mai mult, consilierii au votat și reducerea tarifelor de intrare cu 5 lei.
Vestea care îi bucură pe turiști nu e văzută cu ochi buni de primarul orașului Ocna Sibiului, acesta invocând faptul că astfel veniturile de la bugetul local vor fi diminuate.
„Operațiunea flotant”, o economie de câteva mii de lei
Cererile tot mai multe pentru viza de reședință (flotant) din ultimii ani au determinat, la un moment dat, administrația locală să ia măsura de a permite acces gratuit la lacuri doar celor cu domiciliul stabil în Ocna Sibiului. „În ultimii ani ne-am trezit cu sute de solicitări pentru eliberarea vizei de flotant. Probabil că mulți recurgeau la această metodă doar pentru a nu plăti bilet la Complexul Lacurilor Naturale. Am decis, la un moment, să permitem accesul gratuit doar celor cu domiciliul stabil în Ocna Sibiului și Topârcea, pentru că nu ni s-a părut corect ca oamenii care au viză de reședință temporară, doar pe perioada verii, să genereze costuri mari pentru societatea care gestionează lacurile. Această măsură a fost desființată recent, majoritatea din Consiliul Local votând pentru reintroducerea accesului și pentru cei cu viză de flotant. Acest vot vine în urma recomandării CNCD de a nu se crea discriminare în privința permiterii accesului pentru localnici. Asta înseamnă că din banii care ar trebui să ajungă în bugetul local se va cheltui mai mult pentru aceste persoane care, de fapt, nu locuiesc în Ocna. Înmulțiți 35 de lei cu 30 de zile și veți obține suma de 1050 de lei. Înmulțiți și această sumă cu trei luni și ajungem la concluzia că un astfel de beneficiar al vizei de flotant face o economie de peste 3000 de lei, presupunând că ar veni în fiecare zi la baie, la Ocna. Dacă avem câteva sute de astfel de beneficiari, veți vedea că societatea pierde sume importante” explică primarul Claudiu Predescu.
Bucuria turiștilor, supărarea primarului
Primarul ocnerilor nu vede cu ochi buni nici ieftinirea biletelor de acces la Complexul Lacurilor Naturale, aprobată recent de aleșii locali. „Având în vedere că plătim mai mult pentru salubritate, apă, canalizare, salariile angajaților, că tot ceea ce înseamnă cheltuială s-a majorat, cred că e inoportună reducerea tarifului de intrare cu 5 lei. Practic, costurile de întreținere de la Complexul Lacurilor Naturale sunt semnificativ mai mari, dar noi ieftinim biletul. Acest lucru poate însemna mai puțini bani încasați la bugetul local, din această activitate turistică. Ocnerii, practic, suportă indirect o parte din pierderile pe care le-ar putea genera măsura ieftinirii biletului de acces”. În acest an, în extrasezon biletul pentru un adult va costa 25 de lei (01.05.2025-06.06.2025), față de 30 de lei anul trecut, în timp ce în vârf de sezon va fi 35 de lei (07.06.2025 – 31.08.2025), față de 40 de lei anul trecut/per adult.
Fără Consiliu de Administrație
În prezent, SC Lacuri Naturale Ocna Sibiului SA funcționează fără Consiliu de Administrație, întrucât legislativul local nu a desemnat noua componență a acestui for, după încetarea mandatului ultimului CA. În condițiile în care se preconizează deschiderea sezonului la Complexul Lacurilor Naturale, imediat ce vremea o va permite, după jumătatea lunii mai activitatea societății ar putea să se desfășoare cu unele dificultăți în anumite privințe: „Am inițiat procedura de desemnare a unui nou Consiliu de Administrație la SC Lacuri Naturale SA, demers agreat de AMEPIP, însă această etapă a fost respinsă în Consiliul Local. În aceste condiții, în prezent, societatea care administrează Lacurile Naturale funcționează fără un Consiliu de administrație, ceea ce ar putea să afecteze bunul mers al lucrurilor. Ocna Sibiului ar trebui să exploateze la maxim potențialul turistic, să fie valorificate eficient resursele naturale. E păcat că orgoliile politice ale unora dintre colegii consilieri sunt mai puternice decât dorința de a conlucra în beneficiul orașului”, conchide primarul ocnerilor.
Din pacate nu au mai investit nimic in statiune. Acum.o saptamana scarile erau scirojite si rupte la intrarea in lacuri, iarba netunsa si.mizerue cat cuprinde. Pacat ca isi bat joc de oamenii care plaresc si prea mult pt cum.arata . Ma indoiesc ca in 15 mai cand spuneau ca deschid o sa arate mai bine. Trist🙈
Ca la noi……sa furam, sa mințim, sa smenuim……