Oaspeţi din Ştei (judeţul Bihor) la Şcoala Gimnazială Veştem

Sâmbăta trecută, Şcoala Gimnazială Veştem (structură a Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazu” Şelimbăr) a primit vizita unei delegaţii a Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, județul Bihor, insttituţie de învăţământ parteneră a şcolii sibiene în cadrul parteneriatului interjudeţean „Folclorul – tradiţie şi continuitate”. Vizita oaspeţilor bihoreni pe meleagurile sibiene a prilejuit prima întâlnire a reprezentanţilor celor două instituţii de învăţământ partenere în cadrul acestui proiectului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Grupul de la colegiul din Ştei a fost format din 15 elevi şi două cadre didactice (directorul adjunct al instituţiei, prof. Cristian Gavriș și profesoara de limba română Georgiana Gavriș).

Oaspeţii au fost primiţi de reprezentanţii şcolii din Veştem şi, în cele câteva ore petrecute pe aceste meleaguri, au participat la diverse activităţi, special pregătite astfel încât să fie atinse obiectivele prevăzute în parteneriatul dintre instituţiile de învăţământ.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Mai întâi, copii din Veştem i-au poftit pe bihoreni în șezătoarea tradiţională „În clacă la Lelea Floare”, pentru a le arăta modalitatea în care reuşesc să păstreze viu acest frumos obicei, sub coordonarea cadrelor didactice Natalia Croitoru, Costinela Enescu, Ioan Bradosu și Kocsis Lorant.

După întâlnirea din școală, copiii au vizitat Biserica Ortodoxă „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde au fost întâmpinaţi de preotul paroh dr. Constantin Bogdan Taifas și de preoteasa Veronica Taifas. Vizitatorii au aflat date interesante despre istoria lăcaşului de cult şi despre comunitatea creştin ortodoxă din Veştem.

A urmat masa de prânz, după care oaspeţii au fost invitaţi la Târgul de Crăciun din Sibiu, unde s-au bucurat împreună de spiritul marii sărbători a creştinătăţii.

Activitatea a fost susținută de Primăria comunei Șelimbăr şi s-a derulat cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Veștem, Grewe Veștem și al bunicii Viorica Cornea, care a pregătit gogoși calde pentru copiii acestor două școli.

”Proiectul de parteneriat interjudeţean are la bază ideea comunicării interpersonale. Școlile implicate în această colaborare dispun de resurse materiale și umane ce se pot adapta la cerințele societății românești actuale. În contextul unei societăți care se schimbă, operând modificări de formă și de fond la nivelul tuturor subsistemelor sale, învățământul românesc trebuie să își asume o nouă perspectivă asupra funcționării și evoluției sale. În cadrul acestei perspective inedite, parteneriatul educațional devine o prioritate a strategiilor orientate către dezvoltarea educației românești. Acesta s-a realizat la inițiativa a două doamne profesoare de limba română, Natalia Croitoru de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr, structura Veștem , județul Sibiu și Georgiana Gavriș , de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, județul Bihor. Prezentul proiect doreşte realizarea unui parteneriat activ între instituţia educaţională şi comunităţile locale, implicarea copiilor, de la cele mai fragede vârste, în culegerea folclorului, cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor practicate din cele mai vechi timpuri cu diferite ocazii, conştientizarea copiilor despre importanţa culegerii şi transmiterii acestor bijuterii ale înţelepciunii populare româneşti, ne-a informat prof. Natalia Croitoru, coordonatoarea locală a acţiunii..

Responsabilii proiectului şi-au propus să atingă mai multe obiective (cultivarea dragostei pentru tradițiile și obiceiurile acestor zone; realizarea unui cadru optim de colaborare în vederea obţinerii unor atitudini de real interes faţă de înțelepciunea populară , tradiţii şi obiceiuri; antrenarea copiilor în activități menite să contribuie la preluarea şi transmiterea tradițiilor şi obiceiurilor; vizitarea unor ateliere, muzee etc., care contribuie la îmbogățirea cunoștințelor despre folclor, tradiţie, religie; informarea copiilor despre necesitatea cunoașterii, păstrării și transmiterii tradițiilor din generație în generație; educarea copiilor în spiritul păstrării și transmiterii folclorului românesc).

D.F.

12 decembrie 2022 la 12:14
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Percheziții la Aeroport și CJ Sibiu. Procurorii europeni cercetează posibile fraude cu fonduri comunitare
 În cursul zilei de marți, au avut loc mai multe percheziții în Sibiu, principala instituție vizată fiind Aeroportul...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 ore
Cursuri gratuite de dans pentru seniorii Sibiului
„Dansul Nu Are Vârstă” este un proiect al Asociației Fantasy Dance care a ajuns la cea de-a șaptea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Cosirea vegetației și plombări cu sort și emulsie, printre lucrările executate pe drumurile județului, în această săptămână
Pe drumurile județului continuă lucrările de reparații și întreținere, executate de Drumuri și Poduri SA Sibiu. În această săptămână,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Luni se dă startul la înscrieri pentru o nouă ediție a Artizan Huet. Când are loc evenimentul
În zilele de 12 și 13 iulie se va desfășura o nouă ediție a Artizan Huet, dedicat comercianților...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
A intrat cu tractorul pe DN7 fără să se asigure. O fetiță a ajuns la spital
În această dimineață a avut loc un accident la Boița, pe fondul neacordării de prioritate. Un tânăr care...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
În Poligonul Cârțișoara, trageri de dimineața până seara
Până în data de 4 iulie, la Poligonul Cârțișoara va fi activitate specifică intensă. Conform unei informări dată publicității...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Echipa secției de Prematuri a SCJU Sibiu, locul I la Concursul „Kangaroo Mother Care 2025”
La Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu se aplică de peste 15 ani metoda Kangaroo Care,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 4 ore
Maria, primul pasager „metropolitan”. Cum a fost prima cursă cu autobuzul electric
Într-o dimineață liniștită de vară, când soarele abia îndrăznea să se ridice peste dealurile Sibiului, un autobuz electric...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Discuții cu primărița, în Sebeșu de Sus
Locuitorii din Sebeșu de Sus care vor să discute cu primărița diferite probleme legate de comunitate, o pot...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 4 ore
A murit după ce a mâncat ciuperci. Medic: „Pericolul biologic din pădure pe care îl poți cumpăra de la piață”
Un bărbat de 48 de ani a decedat, iar soția (46 ani) și mama (92 ani) sunt în...
Actualitate
3 min de citit
acum 5 ore
Drumarii acționează pe A1, DN14 și DN14A. Circulați cu prudență!
Luna iulie a debutat cu importante lucrări executate de muncitorii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov (DRDP...
Actualitate
1 min de citit