Muzeul Național Brukenthal va sprijini instituțiile culturale din Republica Moldova

În perioada 20-24 martie 2023 managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal dl. dr. Alexandru Constantin Chituță s-a aflat la Chișinău la o serie de evenimente culturale și o donație de carte oferită de Muzeul sibian și Biblioteca Județeană ASTRA. Calendarul evenimentelor culturale a cuprins: donație de carte la bibliotecile din Dondușeni, Glodeni, Biblioteca Națională a Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Naționale Pedagogice Ion Creangă din Chișinău.
Acțiunile au fost realizate de Ministerul Culturii – Muzeul Național Brukenthal, Consiliul Județean Sibiu – Biblioteca Județeană ASTRA, Guvernul României -Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Institutul Cultural Român – Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Alexandru Constantin Chituță a declarat: „Muzeul Național Brukenthal în cadrul Axelor culturale Brukenthal – colecții private, împreună cu colecția George Șerban a realizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei expoziția Artiști români pe mapamond. În cadrul evenimentului colecționarul a dăruit colecției Muzeului din Chișinău și 21 de lucrări – stampe japoneze și lucrări de artă românească. Expoziția Artiști români pe mapamond a fost organizată în acest an la București cu prilejul Zilei Culturii Naționale iar acum la Chișinău cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. Joi 24 martie, Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Muzeul Municipal Regina Maria din Iași și Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași au organizat în cadrul Facultății de Arte Plastice din Chișinău vernisajul expoziției Ambalaj pentru suflet – Suzana Fântânariu. La aceste evenimente au participat  ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial prof. Univ. Dr. Sergiu Nistor, președintele ICR, Liviu Jicman, secretarul de stat, Adrian Dupu, ambasadorul României, ES Cristian-Leon Turcanu, directorul adjunct ICR Chișinău Narcis Afrăsinei, managerul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Chisinău, Tudor Zbarnea, ES consulul României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, dr. Ana Simac, decanul Facultății de Arte Plastice și Design din Chișinău, Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, România, Adrian Chicov, doctor habilitat, conferențiar din partea Senatului Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” din Chișinău și Alexandru Gorea, muzeograf la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași.
A fost prima data când Muzeul Național Brukenthal a organizat evenimente în Republica Moldova. Cu acest prilej au fost semnate acorduri de parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău și Biblioteca Națională a Moldovei, urmând ca în viitor să fie realizate mai multe proiecte comune la Sibiu și la Chișinău.
Vineri am avut o întrevedere la sediul Ministerului Culturii din Republica Moldova cu domnul ministru Sergiu Prodan și apoi cu doamna Svetlana Pociumban, șef direcție Patrimoniul Cultural. Au fost discutate realizarea diferitelor proiecte de promovare a instituțiilor culturale din Republica Moldova în România dar și sprijinirea personalului prin cursuri și întâlniri de perfecționare la Sibiu. Așadar, în viitor vom avea diferiți specialiști din Chișinău la Sibiu, care vor putea avea întâlniri cu specialiștii instituțiilor culturale din Sibiu. Sibiul are instituții culturale importante care pot oferi susținere și sprijin instituțiilor culturale din Moldova.
Totodată am invitat artiști din Republica Moldova, ca în cadrul Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF, cu ajutorul Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Ambasadei României la Chișinău și a Ambasadei Republicii Moldova în România, să fie organizată o expoziție specială dedicate artei contemporane din Moldova. Muzeul Național Brukenthal cu sprijinul Ministerului Culturii din România va putea ca de acum înainte să aibă în planul anual o expoziție comună a profesorilor, artiștilor și studenților din Chișinău. De asemenea, studenții din cadrul Facultății de Arte Plastice pot veni la diferite proiecte de perfecționare în laboratoarele de restaurare ale Muzeului.”

Imagine intercalată
Imagine intercalată
27 martie 2023 la 07:59
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 7 ore
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Cristianul răsună din nou: șase concerte de orgă în biserica fortificată, în cadrul proiectului „Muzica în Bisericile Fortificate”
Vara aceasta, biserica fortificată din Cristian, una dintre cele mai valoroase din Transilvania, devine din nou spațiu viu...
Cultură
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 zile
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 zile
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Festivalul de Teatru continuă pe Scena Digitală. “Pâinea din cer / Mana” și “Nunta însângerată” – premierele lunii iulie
Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică, circ și dans a Teatrului Național "Radu Stanca" și a...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 zile
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 zile
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 zile
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit
acum 6 zile
Preotul Constantin Necula se alătură campaniei antistigmă a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu: „Este nevoie de noi toți pentru noi toți”
Preotul Constantin Necula, președinte al Asociației Crucea Albastră și unul dintre cei mai activi promotori ai dialogului spiritual...
Actualitate
2 min de citit