Zeci de elevi ai Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu au participat marți la o sesiune de consiliere antifumat, susținută de dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Activitatea face parte din cea de-a VIII-a ediție a campaniei antifumat „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”, desfășurată în perioada 20 mai – 5 iunie 2025.
„Mă bucur că liceenii care au participat astăzi la această prezentare de conștientizare a efectelor negative pe care fumatul le are asupra sănătății au manifestat receptivitate și au participat activ, pentru a-și lămuri unele dintre curiozitățile și miturile care circulă cu privire la țigările clasice și cele electronice. Sper că ceea ce am împărtășit astăzi cu ei le va fi util pentru a evita pe viitor să cadă în capcana dependenței de nicotină sau a altor substanțe interzise”, a declarat dr. Lavinia Danciu.
În cele opt ediții ale campaniei, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au consiliat peste 2.500 de elevi din unități de învățământ din județ.
Managerul spitalului, Cristian Roman, a subliniat importanța educației preventive: „An de an, calendarul acțiunilor organizate în cadrul campaniei antifumat a inclus și prezentări ale medicilor pneumologi pentru elevii de liceu și chiar de gimnaziu, pentru a asigura un răspuns proactiv față de fenomenul fumatului, care înregistrează cifre îngrijorătoare la nivelul societății românești. Dorim astfel să sporim nivelul de informare, educare și conștientizare a tinerei generații cu privire la consumul de tutun, astfel încât ei să nu înceapă să practice acest obicei atât de periculos pentru sănătate”.
Campania Antifumat 2025 include, pe lângă activitățile din școli, spirometrii gratuite în spații publice, o conferință medicală pentru publicul larg și acțiunea „Mere contra țigări”, desfășurată pe pietonala Nicolae Bălcescu cu sprijinul Crucii Roșii Sibiu.
Un alt moment important va avea loc pe 3 iunie, de la ora 18.00, când se va desfășura conferința „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”, în Aula Magna a Facultății de Medicină Sibiu. Participarea este gratuită.
Foto: Facebook Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu