La doar câțiva kilometri de Sibiu, în zona Mărginimii, un lan de iris sălbatic stârnește uimirea dar și bucuria celor care îl descoperă. Din păcate sunt destui cei care rup plantele protejate de lege, pentru a le pune în vazele de acasă.
La sfatul unui ecologist, nu vom dezvălui locația frumoaselor flori de un albastru intens, tocmai pentru că amatorii de iriși siberieni nu au întârziat să apară: „M-am dus și eu sa vad minunea, pentru că este o minune într-adevăr. Acel câmp de iriși este splendid. Nu am mai văzut acest tip de iriși nicăieri. Însă, în lanul de iriși erau și două doamne care aveau fiecare câte un braț cu zeci de iriși culeși. Când le-am atras atenția că aceste flori merită doar admirate și nu culese, ca să le mai poată vedea și alți oameni, au dispărut prin tufe făcându-se că „nici usturoi nu au mâncat și nici gura nu le miroase”. Deci ăsta-i efectul promovării unor astfel de zone superbe. Și dacă mai este și accesul facil, atunci dezastrul este garantat”, spune cu amărăciune Mihai Proca.
În momentul în care noi am fost să vedem „marea albastră” alcătuită din mii de iriși siberieni, am întâlnit o familie venită tocmai de la malul Mării Negre. „Suntem din Constanța și nu am văzut atât de multe flori frumoase crescute în câmp. Am căutat pe internet și am văzut că sunt iriși. Mai scrie să sunt protejați de lege, deci doar îi fotografiem”, spune femeia în timp ce își ghidează băiețelul printre flori.
„Iris sibirica” provine din Asia Centrală, însă este întâlnită și în zonele umede din România, fiind un indicator al stării de sănătate a ecosistemului. Planta este inclusă pe lista speciilor de interes comunitar conform Directivei Habitate a Uniunii Europene, fiind totodată prezentă în țara noastră în habitatele naturale protejate prin rețeaua Natura 2000.
Legea românească prevede amenzi de până la 7.000 lei pentru cei care recoltează fără autorizație sau distrug plantele sălbatice protejate. Cum toții știm ce se întâmplă în cazul bujorului de munte, o altă plantă protejată aflată la mare căutare de producătorii de sirop și ceai, care ajung să le smulgă cu tot cu rădăcini, avem mari îndoieli că vreodată vom vedea culegătorii de iriși sibierieni pedepsiți de oamenii legii.
„Totul trebuie sa înceapă de la conștientizarea și informarea publicului local și național care ne vizitează despre existența acestor comori deosebite ale județului Sibiu: flora, fauna, habitatele și, nu în ultimul rând, peisajele deosebite. În acest sens, autoritățile locale, județene și naționale sunt obligate sa informeze prin amplasarea de panouri informative care să conștientizeze publicul despre existenta acestor arii protejate, limitele lor și valorile naturale pe care le găzduiesc. Este necesară și o mai buna informare și conștientizare a celor care astăzi distrug valorile naturale ale județului, precum practicanții de enduro, ATV, mașini de teren, care se scuză spunând ca nu au știut că se afla într-o arie protejată, din cauza lipsei panourilor informative. Sunt multe de spus, dar concluzionez spunând că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a păstra valorile naturale ale județului prin promovarea lor mai intensa și mai eficientă”, a mai arătat ecologul sibian.
O concluzie este simplă: fără educație, implicare și aplicare a legii, astfel de situații vor continua să se perpetueze, iar plantele protejate vor putea fi văzute doar în fotografii, nu în cadrul lor natural. Asta, desigur, dacă nu vor fi distruse.