„Kronenfest” – sărbătoarea de altădată a sașilor din Cârța

Acasa >

Articol

Aflată la 50 de kilometri de Sibiu în direcția Făgăraș, mândra comună Cârța a retrăit duminica trecută una dintre minunatele sărbători de altă dată ale sașilor: „Kronenfest”, sau „Sărbătoarea cununii”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Puțini mai sunt cei care știu că ceea ce sașii numeau „Det Kryinemachen”, marchează două sărbători religioase: ziua Sfinților Petru și Pavel (Pyitrempaulsdach) și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, când sașii confecționau cununa lui Ioan (Johanniskrone).

„Cumpăna” din 1992

Rădăcinile sărbătorii Cununei din Cârța se pierd în timp, însă oamenii își amintesc de faptul că, în 1992, pe fondul exodului masiv al sașilor în Germania, „Kronenfest” a fost în pericol să dispară. 

Cel care a salvat obieceiul a fost părintele evanghelic Michael Reger, cel care, din anul 1995 slujește în fosta Abație Cisterciană din localitate, monument istoric unic în România: „Au mai rămas câțiva vârstnici în comună, tineretul preferând să migreze în Germania. Am  așteptat până în anul 2000, când am mobilizat o parte a tinerilor români din sat, dar și din împrejurimi și, încet și sigur, am reușit să readucem la viață acest obicei săsesc”.

Cununa este confecționată de tineri, din ramuri de stejar, pe  care le aranjează sub forma a 3 coroane. Printre ramuri, fetele prind flori de câmp, în acest an fiind preferate florile de sânziene. 

Floarea sub formă de cruce, care vindecă 70 de boli

Cunoscute și sub denumirea de drăgaică sau de  „floarea Sfântului Ioan”, sânzienele au petalele dispuse în forma crucii și se spune că au puterea de a vindeca 70 de boli. Printre acestea se află afecțiunile biliare, tiroidiene, guta, nevrozele, insomnia și psoriazisul.

Parada a început în curtea abației ctitorite de călugării cistercieni începând cu anul 1202, în fruntea coloanei instalându-se instrumentiștii formației „Blaskappele”, venită din cartierul sibian Turnișor. 

A urmat o defilare prin zona centrală a comunei, iar sutele de săteni și de vizitatori au răsplătit participanții la paradă cu îndelungi aplauze și ovații.

În mijlocul parcului a fost montat un stâlp, un „axis mundi” ce face legătura între Pământ și Cer, în vârful căruia, în sunet de fanfară, a fost montată cununa.

„Ploaie” de bomboane

Între cercurile cununii, a fost prinsă o pungă cu bomboane și o sticlă de băutură, iar cel mai curajos băiat a fost invitat să se cațere până în vârful stâlpului și să împartă bomboanele copiilor din asistență.

Luca a fost cel care, în acest an, a reușit să ajungă la puga cu dulciuri. După ce a mulumit publicului pentru prezență, cât și profesorilor care i-au îndrumat în lecțiile de dans săsesc, Luca a lansat, de sub cunună, o „ploaie” de bomboane, spre bucuria zeciilor de copii, care le-au cules din iarbă, umplându-și buzunarele. 

„Îmi amintesc că atunci când eram copil, acest stâlp era mult mai înalt, poate chiar dublu. Era greu de urcat, însă cel care reușea era aplaudat de întreg saltul”, spune Daniel Cândulețiu, primarul comunei Cârța, prezent la sărbătoare.

Cu fanfara în frunte, grupul se întoarce în curtea abației, unde au urmat dansuri populare săsești și reprize de polcă. 

La umbra bisericii, sfârâie un grătar, iar un miros de pâine și carne prăjită învăluie participanții. Este foarte cald, 33 de grade Celsius, și de peste tot se revarsă dialoguri în română, săsește și germană. Este un mic Turn Babel în care toți se simt bine, deapănă amintiri despre vremuri pe care le credeau apuse dar care, iată, tind să revină în comunitățile care se încăpățânează să nu-și uite trecutul.

Poveste cu happy-end

„Acum ne odihnim și sărbătorim. Am încheiat lucrările de primăvară și ne pregătim pentru seceriș. Ne rugăm Domnului să ne dea recolte bogate și să ne țină sănătoși”, adaugă părintele Reger.

Privind la frumosul obicei săsesc, la zecile de tineri care fac elegante piruete și dansează în ritmul fanfarei, cu gândul la spusele părintelui Reger, un singur cuvânt se mai impune a fi rostit: „Amin!”

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image 

01 iulie 2024 la 11:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 4 minute
Ziua votului în satul Răvășel: între credință, nemulțumiri și speranță
Duminica, în micul sat Răvășel din comuna Mihăileni, alegerile prezidențiale au fost mai mult decât un simplu exercițiu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Klaus Iohannis: „Sper să fie o zi bună pentru România”
Fostul președinte, Klaus Iohannis a votat la Școala Gimnaziala nr.4 din Sibiu. Acesta a fost însoțit de soția...
Actualitate
1 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 oră
Prezența la vot în diaspora a trecut de 500.000
Un număr de 531.433 de români au votat la secțiile organizate în străinătate până duminică la prânz, potrivit...
Eveniment
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
IPJ Sibiu informează: „Nu au fost înregistrate incidente”
Până la această oră în județul Sibiu nu au avut loc incidente care să perturbe desfășurarea alegerilor, polițiștii...
Actualitate
1 min de citit