91 unități de învățământ din judeţ nu dispun de niciun fel de pază, umană sau prin sistem de supraveghere video, arată un document întocmit de IPJ Sibiu pentru ATOP. Dintre acestea, 53 sunt creșe și grădinițe, 32 sunt școli, una este liceu, plus alte cinci unități şcolare. Statistica a fost întocmită la nivelul lunilor ianuarte-septembrie, în contextul activităților specifice derulate de IPJ Sibiu pe linie de siguranță școlară.
Conform aceluiaşi document, la nivelul județului au fost funcţionale în anul școlar 2022-2023, 365 unități de învățământ preuniversitar, din care 179 în mediul urban şi 186 în cel rural. Concret, sunt 156 de creșe și grădinițe (87 în mediul urban și 69 în mediul rural), 157 şcoli gimnaziale (42 în mediul urban și 115 în mediul rural), 35 de licee şi colegii (33 în mediul urban și două în mediul rural). Alte 17 unități de învățământ fac parte din rețeaua școlară, respectiv 11 palate și cluburi şi şase școli postliceale, toate în mediul urban.
IPJ Sibiu are în responsabilitate 338 unităţi de învăţământ preuniversitar (157 în mediul urban şi 181 în mediul rural), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean "Gr. de brg. Mihail Rasty” Sibiu are nouă (şase în municipiul Sibiu şi trei la subunităţi), iar Poliţia Locală 18 (şapte în municipiul Sibiu şi 11 la subunităţi).
180 unități şcolare au întocmită analiza de risc (51 creșe și grădinițe, 93 școli primare și gimnaziale, 31 licee, 5 alte unități), o unitate de învățământ este dotată exclusiv cu pază umană, iar 215 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme alarmă (102 creșe și grădinițe, 99 școli, 11 licee, 3 alte unități). 58 unități de învățământ dispun atât de pază umană, cât și de sisteme TVCI (1 grădiniță, 25 școli, 23 licee, 9 alte unități).
Patrule în zona şcolilor
IPJ mai informează că în primele nouă luni ale acestui an, pentru ordinea şi liniştea publică în incinta şi zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost angrenate efective ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale, media zilnică fiind de 65 poliţişti, 8 jandarmi şi 21 poliţişti locali. În plus, au acţionat, în medie, zilnic, 47 de patrule.
Ca activităţi preventive s-au desfăşurat în aceeaşi perioadă 634 activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe teme ca bullying sau cyberbullying, prevenirea traficului de persoane, respectarea regimului circulației rutiere, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a consumului de droguri, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor. Numărul elevilor beneficiari ai activităților susmenționate a fost de 20.189, elevi atât în mediul urban cât și rural.
În perioada menţionată au mai fost realizate 80 activități de mediatizare, respectiv 62 emisiuni radio-tv, 12 postări pe paginile oficiale ale instituțiilor și doar şase articole în presa scrisă.