Articol
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai mulți sibieni ajung la medic din cauza mușcăturii de căpușe. Ele sunt periculoase, atât pentru om, cât și pentru animale, de aceea Primăria efectuează periodic acțiuni de dezinsecție.
O astfel de acțiune va avea loc săptămâna viitoare pe raza muicipiului Sibiu, cu o substanță avizată de Comisia Națională de Produse Biocide, sibienii cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii fiind rugați să nu intre în raza de acțiune a aparatelor de pulverizat.
„Primăria municipiului Sibiu prin Serviciul Public de Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea doemniului Public, în colaborare cu Societatea DD CHIM SRL, cu sediul în municipiul Hunedoara, str. Eroilor nr. 2bis, tel. 0254/224.080 vă aduce la cunoștință că în perioada 5 – 9 mai se vor desfășura lucrări de dezinsecție (combatere căpușe) pe raza domeniului public al municipiului Sibiu. Insecticidul utilizat în cadrul lucrărilor este Deltatim Plus în concentrație de 500 ml/Ha, acesta fiind avizat de ministerul Sănătății prin Comisia Națională de Produse Biocide.
Menționăm că în cadrul acestor lucrări vor fi efectuate tratamente inclusiv la curțile exterioare ale unităților de învățământ de pe raza municipiului Sibiu. Pesoanele cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat. În cazul condițiilor meteo nefavorabile, termenul de executare a acestor lucrări va fi prelungit/decalat”, au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu, într-un anunț public.
Ce trebuie să facem pentru a nu fi mușcați de căpușe
„Căpuşele se localizează preponderent în zona capului şi a gâtului, putând cauza îmbolnăviri severe şi uneori, chiar fatale, atât la animale cât şi la oameni, din cauza toxinelor injectate odată cu saliva, a consumului de sânge care poate duce la anemie gravă, inducerea unor stări alergice şi chiar şoc anafilactic. În organismul uman afecţiunile au ca simptome manifestari asemănătoare gripei: febră, cefaleea, greaţă, vomă.
Populaţia să se protejeze purtând îmbrăcăminte adecvată, la picnic, să evite zonele împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului şi să reţină în cazul unei înţepături cauzate de căpuşe, următoarele: căpuşele nu se rup, ci se extrag cu o pensetă chiar de la locul de inserţie pe piele, altfel cleştii căpuşii rămân în interiorul pielii şi pot infecta locul unde au pătruns; după îndepărtarea căpuşei, se dezinfectează locul cu iod; dacă starea generală nu se ameliorează, trebuie mers de urgenţă la medicul de specialitate”, potrivit reprezentanților Colegiului Medicilor Veterinari.
Sursa foto: Arhivă