De 13 ani, Asociația Elijah desfășoară un proiect pentru copiii Văii Hârtibaciului, care sunt învățați să-și creeze un viitor prin muzică, dans, educație, cultură și solidaritate. Mulți dintre copiii acestei zone a județului au avut norocul de a fi parte în povestea Elijah și datorită acestui pas important au primit educația la care părinții lor nici măcar n-au visat vreodată.
Anual, la Roșia se organizează Dansul Corbilor, un festival – spectacol prin care Elijah prezintă lumii rezultatele proiectului său și arată cum poate renaște și prospera o comunitate atunci când copiii acesteia au parte de dragoste, încredere, suport, educație și empatie.
Iar povestea continuă…
Episodul 2025 al proiectului Dansul Corbilor s-a derulat în urmă cu câteva zile, în curtea Căminului Cultural din Roșia, și a strâns laolaltă peste 2.000 de persoane (câte din spectacolele în aer liber, organizate „la oraș” mai strând peste 2.000 de spectatori?), ce și-au dorit să fie martori la reprezentația copiilor artiști beneficiari ai activităților Asociației Elijah. A fost un eveniment într-o seară cu adevăra specială, plină de lumină, emoție și muzică vie, la care au asistat părinți, bunici, copii, oaspeți și mulți prieteni ai comunității.
Organizatorii sărbătorii muzicii, dansului și bucuriei de la Roșia au fost onorați de prezența la evenimentul lor a unor oficialități care susțin de aproape munca lor: deputații Adrian Echert și Bogdan Trif, subprefectul județului Sibiu, Florian Giubega, administratorul public al județului, Adrian Bibu și primarul comunei Roșia, Ioan David. Prezența lor a adus un semnal puternic de încredere și sprijin pentru ceea ce aceștia construiesc împreună în aceste sate.
„Pe scenă, copiii și tinerii din formațiile Veselijah, Armonijah, Alegrijah, Șatra Elijah, Șatra Regală, împreună cu Corul Elijah și grupurile de dans, au dăruit publicului momente de neuitat – piese tradiționale, dansuri pline de viață, ritmuri balcanice și, în final, un Imn Elijah care a ridicat în picioare întreaga audiență.
*Pentru noi, Dansul Corbilor nu e doar un spectacol – este un simbol al renașterii și al comunității. Este dovada că, atunci când oferim iubire, încredere și sprijin copiilor, aceștia înfloresc. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și, mai ales, acestor tineri minunați care, prin artă, își scriu propriul destin*, spune Ruth Zenkert, inițiatoarea și sufletul Asociației Elijah.
Festivalul spectacol al copiilor celor două școli de muzică, Thomas și Sonja, a fost intitulat „Dansul Corbilor” pentru a da un pozitiv acelui peiorativ atât de des întâlnit la adresa comunităților de romi. Alegerea termenului „corb” are o origine biblică și simbolică, inspirată de pasajele din Vechiul Testament (Geneza și Cartea Regilor), unde corbul apare ca mesager al speranței și ca semn al supraviețuirii în vremuri grele. Pentru noi, corbul simbolizează puterea transformării, reziliența și renașterea din marginalizare – teme profund relevante pentru misiunea noastră și pentru realitatea tinerilor alături de care lucrăm zi de zi.
Am ales corbul ca un simbol al nobleței, trăsătură pe care o regăsești în fiecare dintre copiii, profesorii, zecile de oameni din aparatul administrativ, bucătăresele, grădinarii și toți ceilalți oameni care fac ca tinerii de pe Valea Hârtibaciului să aibă un viitor”, transmit organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.
Foto: Silvana Armat