Articol
La jumătatea secolului al XIX-lea, în viforosul an revoluționar 1848, deși victorioși, românii nu și-au dobândit libertatea. În condițiile extrem de complicate și nefavorabile ale acelor vremuri, „intelighenția” română, în frunte cu Andrei Șaguna și o pleiadă de oameni luminați, a „urzit” și indicat calea de urmat în ce privește emanciparea națiunii române din spațiul intracarpatic: ridicarea culturală printr-o temeinică educație politico-națională. În 1861 lua ființă „Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român” (ASTRA), statuată la Sibiu în toamna acelui an.
În șirul manifestărilor de certă valoare organizate în luna ianuarie a.c. de colectivul Bibliotecii județene „Astra” din Sibiu, după cele prilejuite de aniversarea zilei de naștere a Luceafărului poeziei române, Mihai Eminescu, consemnăm cu mare bucurie și cea desfășurată de curând. Prilejul oferit era motivat de lansarea cărții intitulate „Silviu Țeposu. Un senior al Astrei”, autor Irina Racovițan, specializată în biblioteconomie-arhivistică și filologie la Universitatea „Lucian Blaga”. Astfel, în 19 ianuarie, în spațiile generoase ale bibliotecii într-o atmosferă agreabilă, s-au întrunit câteva zeci de persoane, intelectuali din varii domenii: juriști, filologi, bibliotecari, istorici și cercetători, tineri și maturi, în primul rând pentru interesul unui asemenea act de cultură.
Amfitrionul acțiunii a fost dr. Răzvan Pop, directorul instituției organizatoare, care în cuvinte calde, succint a prezentat calitățile inconfundabile ale autoarei: seriozitate și competență, dublate de o disciplină a muncii demnă de laudă.
Bogatele informații, cunoscute dar și multe inedite, conținute în copertele cărții lansate, au fost detaliate competent de către doamna cercetător-profesor Ana Grama care a subliniat munca asiduă, acribia științifică dar și concluziile la care a ajuns autoarea volumului.
În cuvântul său, dr. Alexiu Tatu, directorul Filialei Județene Sibiu al Arhivelor Naționale, a menționat noutatea lucrării, afirmând că asemeni lui Silviu Țeposu, parte a elitei transilvane, sunt și mulți alții a căror viață și activitate s-au identificat cu idealurile astriste. Dr. Tatu sublinia necesitatea continuării unui astfel de demers cu iz de noutate fără a călca pe drumuri bătătorite.
În continuare, autoarea volumului a prezentat detaliat viața și activitatea lui Silviu Țeposu (1892-1979), profesor, publicist, inspector școlar și vicepreședinte al Asociațiunii. Nu oferim amănunte din conținutul lucrării care valorifică o serie de documente din arhiva familiei Țeposu, tocmai pentru a vă incita la lectura acesteia. Volumul, un crâmpei de istorie sibiană, merită să-și găsească locul în biblioteca oricărui sibian.
În încheiere a luat cuvântul dr. Karl Zeno Pinter, arheolog și istoric, cel care, printr-un discurs fermecător a încântat audiența evocând pe fiica celui omagiat, dr. Lucia Țeposu-Marinescu care prin întreaga sa activitate a perpetuat, atât la catedra universitară cât și în munca de muzeograf, ideile transmise de către părintele său iubit.
Dintre cei prezenți în sală, a luat cuvîntul dr. Alexandru Dumbravă, vice-primarul Sibiului, absolvent al Facultății de istorie, care și-a exprimat bucuria de a se fi născut pe aceleași meleaguri cu cel omagiat.
Felicităm autoarea volumului lansat și pe organizatori în așteptarea unor viitoare întâlniri de suflet, acțiuni culturale ce ne îmbogățesc spiritual.
Lucian GIURA
Foto: Răzvan NEGRU