În weekend, zeci de drumeți s-au echipat corespunzător și au pornit într-o drumeție prin păduri și coline spectaculoase, pe traseul Via Transilvanica împreună cu Nicoleta Ocneriu, ghid de turism din cadrul Anii Drumeției.
Prima oprire a fost la biserica fortificată din Biertan, unde excursioniștii au aflat despre istoria locului, au vizitat celebra cameră a împăcării, vestita încăpere în care cuplurile certate erau închise pentru a se împăca, și s-au fotografiat în colțurile „instagramabile” ale zonei.
Drumeția a continuat pe traseul Via Transilvanica, începând de la prima bornă aflată la ieșirea din Biertan. Prin păduri umbroase și coline, grupul a ajuns în satul Richiș, unde îi aștepta Festivalul Medieval „Omul Verde”, cavaleri, domnițe, muzică și o atmosferă medievală autentică.
Participanții au vizitat târgul producătorilor locali, s-au bucurat de gastronomia specifică locului și au explorat biserica fortificată din Richiș.
Spectacolul medieval a fost întreținut de domnițele care au dansat în stil tradițional, iar cavalerii “Palladinii de Terra Medies” au oferit demonstrații de luptă și momente teatrale în centrul Richișului.
Legenda „Omului Verde” din Richiș
În biserică ghidul de turism, Nicoleta Ocneriu le-a povestit participanților despre simbolistica „Omului Verde” și de unde provine acesta. Una dintre cele mai fascinante povești ale zonei este legenda acestui simbol. Sculptura misterioasă care se regăsește în interiorul bisericii fortificate din Richiș, fiind ascunsă printre decorurile gotice ale unuia dintre stâlpii de susținere.
Legenda spune că Omul Verde este o ființă protectoare a pădurilor și a naturii. El este reprezentat cu fața înconjurată de frunze.
„Omul verde este o zeitate masculină opusă zeiței pământului care provine din cultura celtică. Celții considerau că puterea omenească se concentrează în cap, de acolo inspirația, previziunea omenească și puterea de apărare a duhurilor rele. Biserica din Richiș fiind folosită înainte ca mănăstire cisterciană, de aici această influență celtică”, a explicat ghidul.
Prezența lui în biserică rămâne un mister și un punct de atracție pentru curioșii și iubitorii istoriei medievale. Drumeții au fost impresionați să descopere această poveste specifică Richișului.
Foto: Anii Drumeției/Nicoleta Ocneriu