Grand Prix la Alma Vii

Acasa >

Articol

Ceremonia câștigătorilor Premiilor pentru „Patrimoniul European 2024 – Europa Nostra”, (cea mai prețioasă distincție de patrimoniu din Europa) a reunit la București aproximativ 800 de profesioniști din domeniul patrimoniului, alături de  voluntari entuziaști și susținători din toată Europa. Printre invitații de onoare s-a numărat și Raluca Turcan, ministrul Culturii. În cadrul ceremoniei au fost anunțați cei cinci laureați ai Marelui Premiu și câștigătorul Premiului pentru alegerea publică pentru 2024 (care au primit un premiu în bani de 10.000 de euro fiecare). Proiectele câștigătoarea au fost următoarele: ”Reabilitarea Turnului Tsiskarauli, Akhieli-Georgia”; ”Mina Istorică Ignacy, Rybnik-Polonia”; ”Biserica săsească din Alma Vii-România”; ”Schema pentru clădirile agricole tradiționale-Irlanda; ”Antichități din Dubrovnik-Croația”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Proiectul „Biserica Săsească din Alma Vii – Conservare și reutilizare adaptivă”

Biserica fortificată din Alma Vii este o mărturie a secolelor de istorie și meșteșuguri. Zidăria, compusă atât din pietre din secolul al XIV-lea, cât și din cărămizi lucrate manual din secolul al XVI-lea, prezenta fisuri structurale pronunțate și îmbinări compromise; tencuielile de pe fațade erau deteriorate iar structura din lemn putredă. Aceste aspecte au constituit argumente relevante pentru demarea unor lucrări de conservarea și de restaurare. Proiectul a fost coordonat de ”Mihai Eminescu Trust” și susținut de ”Fondul Ambasadorilor SUA” pentru Conservarea Culturală (AFCP) și ”Granturile SEE”, la care adăugăm și fondurile locale. Proiectul a primit Grand Prix-ul, cât și cu Premiul Publicului (n.n obţinând cel mai mare număr de voturi din cele 10.000 exprimate de cetăţeni din întreaga Europă).

„Conservarea Bisericii Săsești din Alma Vii este un exemplu puternic pentru bisericile fortificate și pentru moștenirea religioasă care nu mai are o comunitate înconjurătoare, originală, care să o îngrijească. Intervenția meticuloasă dar minimă a asigurat utilizarea de materiale și soluții compatibile care au fost sensibile la structura originală. Acest lucru este evident în modul în care au fost păstrate cărămizile și plăcile originale și cum a fost conservată patina. Această abordare durabilă este evidentă și în rezultatele de înaltă calitate, obținute cu finanțare limitată. Proiectul a restaurat peisajul cultural al acestui mic sat și a inclus angajamentul comunității la cel mai înalt nivel, insuflând astfel un sentiment de responsabilitate pentru această moștenire” se arată în motivarea juriului.

Autor
12 octombrie 2024 la 13:51

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 8 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit