După ce a zăcut ani de zile în paragină, pe parcursul unui proces de retrocedare, fostul Liceu CFR va fi reabilitat și redat circuitului educațional din Sibiu.
Municipalitarea a obținut și fosnduri europene pentru lucrările de la unitatea de învățământ, acestea urmând să fie completate cu bani de la bugetul local pentru realizarea investiției ce se ridică la 18,54 milioane de Euro.
„Primăria Sibiu a obținut finanțare europeană nerambursabilă pentru proiectul depus în cadrul Programului Regiunea Centru în vederea reabilitării imobilelor fostului Liceu CFR de pe str. J. S. Bach. Investiția însumează 18,54 milioane de Euro, din care din bugetul local vor fi asigurate 13,64 milioane de Euro, iar din fonduri europene valoarea maximă eligibilă este de 4,9 milioane de Euro. Prin acest proiect se vor crea spații noi pentru învățământ, prin reabilitarea unor clădiri existente, recuperate de Primăria Sibiu după încheierea unui lung proces care a vizat o cerere de retrocedare a acestora, formulată de o entitate privată. Aceasta va fi o modernizare amplă a clădirilor degradate, în urma căreia vor rezulta 21 de săli de clasă cu 542 de locuri, laboratoare și ateliere, 14 camere de cămin, precum și o sală de gimnastică„, se arată într-un comunicat transmis de Primăria municipiului Sibiu.
Ce lucrări se vor face la Liceul CFR
„Proiectul prevede: reabilitarea corpurilor de clădire existente, din care unul va fi extins prin construcția unui etaj suplimentar, toate însumând o suprafață desfășurată de aproape 6.500 mp; amenajarea unor ateliere în structuri modulare; amenajarea de alei, spații verzi, reabilitarea terenului de sport, locuri de parcare auto și pentru biciclete; accesibilizarea și adaptarea clădirilor pentru persoanele cu dizabilități, prin rampe, dar și prin dispozitive audio pentru reper și ghidare.
Spațiile interioare vor fi eficiente energetic, ca urmare a acestor lucrări și dotări: refacerea instalațiilor sanitare, de apă și canalizare, precum și a celor de gaz; amenajarea noilor instalații electrice și de iluminat, a sistemelor de detecție a incendiilor și de supraveghere video; instalarea de panouri fotovoltaice pentru producția energiei electrice din surse regenerabile; montarea unui sistem nou de încălzire, cu pompe de căldură aer-apă; crearea unui sistem de ventilație cu recuperatoare de căldură; izolarea termică a pereților exteriori și a plăcilor peste subsol; înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare”, se mai arată în comunicat.
Documentația pentru avizarea lucrărilor de investiții a fost deja realizată. Astfel, după semnarea contractului de finanțare, următorul pas pentru implementarea proiectului este organizarea procedurii de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor.