Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu între 30 iunie și 5 iulie 2025, s-a încheiat cu aplauze, emoție și apreciere din partea publicului și a artiștilor deopotrivă. Evenimentul a reconfirmat statutul festivalului ca un reper important al turismului cultural sibian, aducând în fața publicului o diversitate de stiluri muzicale, de la jazz și muzică clasică, până la balet neoclasic și intervenții artistice în spații neconvenționale.
Muzică în spații neconvenționale – „Sibiu Music Stops”
Festivalul a debutat cu mini-concerte itinerante în locuri inedite din oraș: Aeroportul Internațional Sibiu, Podul Minciunilor, Biblioteca ASTRA, curtea Primăriei, esplanada Filarmonicii, dar și în spitale și centre comerciale. Cvintetul de alamă Tromba Felix și Cvartetul Intermezzo au încântat trecătorii cu lucrări de la Mozart și Piazzolla până la Coldplay și Hans Zimmer, aducând muzica mai aproape de comunitate.
Nicolas Simion Band – „Romanian Jazz”
Un moment deosebit a fost concertul susținut în Piața Mare de Nicolas Simion Band, care a adus în atenția publicului bijuterii ale jazzului românesc, semnate de Johnny Răducanu, Richard Oschanitzky și alții, reinterpretate într-o manieră proaspătă și actuală. Participarea unor muzicieni de marcă ai scenei jazz românești a fost primită cu entuziasm și ovații.
Concert simfonic în aer liber
Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului german Volker Hartung, a prezentat un program simfonic dedicat compozitorilor americani George Gershwin și Aaron Copland. Solistul serii, clarinetistul Kevin Spagnolo, a impresionat publicul cu interpretarea sa rafinată și expresivă.
Balet neoclasic – „Anotimpurile”
Spectacolul de balet pe muzica lui Vivaldi, prezentat de Teatrul de Balet Sibiu și Transylvanian Festival Orchestra, a fost un alt punct culminant al festivalului. Coregrafia semnată de Aleisha Gardner a adus pe scenă peste 30 de dansatori internaționali, oferind un tablou emoționant al celor patru anotimpuri.
Fanfara militară – tradiție și spectacol
Fanfara Militară a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a creat o atmosferă vibrantă în centrul orașului, combinând repertoriul tradițional cu teme celebre din muzica de film și pop-rock. Publicul a răspuns cu aplauze entuziaste la fiecare apariție a formației.
Concerte camerale și invitați internaționali
Festivalul a adus la Sibiu artiști de renume internațional, precum Denis Goldfeld, Ioana Cristina Goicea, Răzvan Popovici și Mara Dobrescu, care au oferit recitaluri de un mare rafinament artistic. Publicul s-a bucurat de interpretări memorabile din creația lui Dvořák, Steve Reich și Gershwin.
Încheierea festivalului – un concert plin de energie
Festivalul s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Simfonică de Tineret din Bremen, Germania, dirijată de Martin Lentz. Atmosfera a fost electrizantă, iar interpretările lucrărilor lui Saint-Saëns, Waelput și Sibelius au fost aplaudate îndelung de publicul sibian.
Accesul gratuit la toate evenimentele a permis unei audiențe diverse să se bucure de o săptămână de muzică la cel mai înalt nivel, reconfirmând angajamentul Filarmonicii de Stat Sibiu pentru promovarea culturii muzicale de calitate.