Rășinariul, vatră de cultură, istorie și tradiție vie, a reunit pe fiii săi de pretutindeni în 26, 27 octombrie, la marea sărbătoare, Fiii Satului Rășinari, într-o atmosferă plină de cântec și voie bună.
Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Rășinari în colaborare cu Asociația Dram Center 07, co-finanțată de Primăria Rășinari prin Agenda Culturală 2024 și de GAL Mărginimea Sibiului prin proiectul Acțiuni commune pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor străbune prin Măsura 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală.
Festivitatea a debutat cu Conferința Rășinariul de altădată, Lansare de carte și Vernisajul expoziției ASTRA 160 – în colaborare cu Biblioteca ASTRA.
Rășinăreni, dar și turiști, pe parcursul celor două zile, au participat la atelierele organizare în cadrul manifestării: prelucrare lână, pictură pe sticlă, confecționat lumânări din seu de oaie așa cum se făceau demult în comună, confecționat păpuși, stână 3D și confecționat mături. Participanții la eveniment au cunoscut pe ultimul meșter rășinărean, nea Ion, care mai știe tainele confecționării șindrilei. Acesta a explicat și demonstrat cum se alege un buștean de brad din pădure, uneltele pe care le folosește și procedeul prin care putem obține șindrila.
În după-masa primei zile de festival rășinărenii și invitații lor -comunitatea din Racovița, s-au strâns la șezătoare, au cântat și jucat, întreținând atmosfera cu strigături așa cum se făceau șezătorile altădată. Prima zi a evenimentului s-a încheiat cu proiecția de film Obiceiuri de la Rășinari.
Duminică, 27 octombrie, s-a sfințit Monumentul Eroilor și s-au pomenit fiii Rășinariului.
Spectacolul cultural artistic a debutat cu o frumoasă paradă a portului popular la care au participat ansambluri din țară precum Ansamblul Călușerii, Doruri Sibiene, Dor din Băbeni, Mândre Plaiuri Boicene, Junii Petrileni, Valea Sâmbetei, și din Republica Moldova Ansamblul Doina Doiniță, Basarabenii, Dulce Grai, Orchestra de fanfară Hârbovăț, care mai apoi au debutat pe scenă.
De asemenea, cele două soliste cu formațiile lor Adelina Popa și bănățeanca Doriana Talpeș, au întreținut atmosfera de joc și voie bună în centru comunei Rășinari.
Pe parcursul celor două zile nelipsiți au fost și producătorii cu produsele specifice zonei: brânzeturi de oaie și vacă, zacuscă, dulcețuri, pâine și plăcinte de casă, preparate din brânză și carne de oaie.
De asemenea, organizatorii au pus la dispoziția celor doritori posibilitatea de a vizita obiectivele turistice cu ajutorul QR Code, de a se plimba pe Coasta Boacii pentru a afla povestea rășinii, de a vizita Muzeul Etnografic Rășinari, Muzeul Pavel Diaconu și Casa Memorială Octavian Goga.
Reconfirmarea Rășinariului, BEST TOURISM VILLAGE, titlul obținut în anul 2022, a venit de la Organizația Mondială a Turismului prin tranzmiterea plăcuței BTV cu ocazia marii sărbători a Fiilor Satului Rășinari.