Expoziție-protest în Catedrala Evanghelică din Sibiu. Valea Hârtibaciului riscă să devină „Valea Plângerii”

Acasa >

Articol

O inedită expoziție este găzduită în interiorul Bisericii Parohiale Evanghelice „Sfânta Maria” din Piața Huet a Sibiului, accesul făcându-se dinspre Ferulă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un gard electric atrage privirea, introducând vizitatorii în esența expoziției intitulată „Peisaj deschis ACUM!”, organizată de Federația „Peisaj deschis”.

Gardul, alcătuit din stâlpi din lemn și sârmă, a devenit un simbol al transformărilor negative prin care trece o mare parte a Văii Hârtibaciului, tot mai multe terenuri fiind împrejmuite și transformate în pășuni intens exploatate de crescătorii de vite.

„Valea Hârtibaciu este una dintre puținele zone din Europa bogate în biodiversitate, dar pășunatul excesiv și monoculturile mari de porumb furajer provoacă schimbări radicale, punând în pericol această diversitate unică de plante, păsări și  animale sălbatice”, spune Viktoria Luft, președinta Federației „Peisaj Deschis”.

Gardurile electrice au blocat culoarele de tranzit ale animalelor sălbatice, creând conflicte în zona satelor: „Specialiștii au montat camere video în care se văd urși, lupi sau râși blocați în fața gardurilor, nevoiți să meargă de-a lungul acestora. Așa se face că animalele ajung în sate, în loc să rămână în habitatul lor natural”, mai spune Viktoria Luft, de meserie arhitect peisagist, originară din Germania și stabilită în Hosman.

Expoziția face și o prezentare a principalelor preocupări ale locuitorilor din această zonă a județului Sibiu, de la apicultură, la prelucrarea lutului și a lemnului sau diferite activități agricole. Toate acestea tind să fie puternic afectate, sau chiar să dispară. Bunăoară, flora variată a pajiștilor a fost înlocuită de câteva specii de iarbă, influențând negativ populațiile de albine, cât și aspectul terenurilor. Gardurile au limitat accesul oamenilor spre pădure, de unde își procurau materiale pentru diverse meșteșuguri, iar alții au dificultăți în a ajunge la propriile terenuri agricole.

Pesticidele intens utilizate, bălegarul depozitat în zona surselor de apă, sunt alte lovituri grele date mediului înconjurător într-o zonă a județului Sibiu odinioară recunoscută pentru peisajele sale. „Am înțeles că există ambiția de a face din Valea Hârtibaciului cea mai extinsă crescătorie de vite din Europa. Asta ar însemna să fie distrusă nu doar biodiversitatea, ci și moștenirea culturală a zonei”, arată Viktoria Luft.

Nici cei veniți să se bucure de peisaj și aer liber nu mai pot face acest lucru precum odinioară. În zona Apoș, plimbările călare organizate spre satele Benești, Alma Vii sau Alțâna se sfârșesc în multe cazuri în fața unui gard electric.

Am întrebat-o pe președinta „Peisaj deschis” care ar fi căile prin care situația din Valea Hârtibaciului ar putea fi îmbunătățită? Răspunsul este cât se poate de clar: „Crearea de coridoare verzi pentru animale, sprijinirea micilor fermieri prin alocarea de fonduri care pot fi accesate pe diverse proiecte de dezvoltare, crearea unei piețe de desfacere a produselor, educație pentru biodiversitate pentru toate părțile implicate. Nu în ultimul rând, trebuie aplicată legislația privind autorizarea construcțiilor, politicile de protecție a mediului pe linia deșeurilor și surselor de apă, fără a se uita de planul de management al ariei protejate în care se află. Așadar, sunt multe lucruri de care autoritățile trebuie să țină cont.”

În inedita expoziție-manifest din Piața Huet l-am întâlnit și pe prim preotul Parohiei Evanghelice Sibiu, Kilian Dörr. Este bucuros că poate da o mână de ajutor unei inițiative de mediu. Pe unul dintre vechii biserici din centru Sibiului, în limba latină sunt trecute principalele evenimente ale lumii, începând cu anul 1409. „Singura mențiune în limba germană este cea legată de invazia lăcustelor din anul 1542. Asta ne arată că sașii și Biserica acordau o atenție deosebită mediului înconjurător, strâns legat de și de bunăstarea comunității. O astfel de expoziție, care arată problemele cu care se confruntă Valea Hârtibaciului, dar și  posibilele soluții, este potrivită aici, preocuparea față de natură nefiind una nouă pentru biserica noastră”, a spus preotul Dörr.

Expoziția „Peisaj Deschis ACUM!” va putea fi vizitată inclusiv în lunile de vară ale acestui an, afluxul de oameni în unul din principalele obiective turistice ale Sibiului asigurând o bună vizibilitate a mesajului transmis.

N-ar fi rău ca între aceștia să se afle și factori de decizie, cu responsabilități în protejarea mediului și a intereselor comunităților locale care, dacă nu au fost motivați să intervină urmare a repetatelor adrese oficiale transmise de „Peisaj Deschis”, poate că vor fi sensibilizați prin inedita expoziție-manifest din „punctul zero” al orașului de pe Cibin.

Autor
02 mai 2025 la 10:39

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 minute
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit
acum 34 minute
Afaceri de milioane de euro, scoase la vânzare în Sibiu. Cât costă un hotel în centrul orașului
Sibiul rămâne un oraș turistic, chiar dacă statisticile arată că numărul celor care îl vizitează e în scădere....
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Apeluri de proiecte în valoare de peste 60 milioane euro pentru oferirea de servicii de calitate pacienţilor.
foto: facebook/Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene a lansat două apeluri de proiecte în...
Actualitate
3 min de citit