Eroii neamului, cinstiţi la Agnita de Ziua Înălţării Domnului

Acasa >

Articol

Ca în fiecare an, după săvârşirea liturghiei de sărbătoarea Înălţării Domnului, sunetele clopotelor Catedralei din Agnita i-au însoţit pe credincioşi spre Parcul  Căpitan Axente Lene, la monumentul eroilor agniţeni.  A fost „Ziua eroilor”, 
zi de recunoştinţă şi de comemorare a celor care au luptat aducând jertfa supremă pe altarul patriei.
Ceremonia a început cu intonarea Imnului Naţional, apoi pe ritmul Imnului Eroilor, pe soclul monumentului au fost depuse coroane de flori de către Primăria Agnita, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Consiliul Local al oraşului, reprezentan­ţii instituţiilor şi ai partidelor politice din Agnita.
A urmat o slujbă religioasă oficiată de preoţii parohiilor din oraş, care s-au rugat pentru odihna sufletelor ce s-au ridicat la ceruri lup­tând pentru patrie, pentru libertatea neamului.
Preotul Florin Ţânţ, într-o scurtă alocuţiune, a subliniat faptul că „pomenirea eroilor români din toate timpurile, ca şi cultul morţilor ,în general, reprezintă acte de statornicie, conti­nuitate şi unitate în cuget şi-n simţire de-a lungul generaţiilor.
… Cultul eroilor este o adevărată cultură a su­fletului românesc care crede, simte şi mărtu­riseşte că iubirea este mai tare decât moartea”.
În cuvântarea sa, colonelul Ginel Blaga reprezentantul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu a vorbit despre istoria sărbătoririi Zilei Eroilor, începând cu Tratatul de la Versailles din 1919, legea din mai 1920 prin care s-a stabilit ca eroii români să fie sărbătoriţi cu prilejul Zilei Înălţării Dom­nului, schimbările din timpul comunismului şi revenirea în 2003, la vechea hotărâre de comemorare a eroilor în zi sfântă.
„Datorăm respect şi recunoştinţă eroilor neamului, veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial şi veteranilor teatrelor de operaţiuni deopotrivă”.
Primarul oraşului Agnita, Alin-Ciprian Schiau-Gull, în mesajul dedicat Zilei Eroilor  a subliniat faptul că, „fără cinstirea eroilor, amintirile nea­mului se şterg, iar peste tradiţiile multiseculare se aşterne uitarea şi nu trebuie să fie uitate vreodată numele scrise pe mormintele şi mo­­nu­mentele ridicate în cinstea eroilor, de aceea îi pomenim din generaţie în generaţie. Libertatea din zilele noastre, bucuria de astăzi nu ar fi fost posibile fără această dăruire până la sacrificiu a celor care au trăit înaintea noastră”.
A urmat o suită de cântece patriotice interpre­tate de Corala  Casei de Cultură Ilarion Cocişiu, formată din elevii şcolilor din Agnita, îndrumaţi de profesorii Doina Părău şi Dan Stângaciu.
Ceremonia s-a încheiat cu melodia Linişte, cântată la trompetă de Dan Stângaciu pe acordurile căreia elevii au aşezat câte o garoafă roşie sub numele eroilor scrise pe monument.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Autor
05 iunie 2022 la 19:16

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
S-au numărat voturile exprimate în jumătate din secțiile sibiene: George Simion continuă să conducă detașat!
Actualizare 22.05: George Simion conduce detașat în preferințele sibienilor, cu un procentaj de 49,02% și 16.057 voturi, după numărarea...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Aproape 20 de procente între Simion și Antonescu, în țară, după numărarea a 60% din procesele verbale din secții
Actualizare 22.25: 41,8 la sută are George Simion și peste 1,7 milioane de voturi după numărarea voturilor din 60...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Sibiul, în jumătatea inferioară a clasamentului procentajului votanților, la ora 18!
Sibiul este pe locul 22 în clasamentul pe județe al procentajelor celor care au votat până la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Accident grav lângă Poplaca. Un tânăr a fost rănit
Polițiștii rutieri au intervenit duminică, la un accident rutier produs în afara localității Poplaca, pe DJ 106 R. „În...
Actualitate
1 min de citit