Articol
Fiind poetul cel mai reprezentativ al literaturii române, creatorul unei opere care străbate timpul cu o forţă nealterată, într-o perpetuă actualitate, Eminescu reprezintă astfel în literatura română un dublu reper: de valoare, luată în absolut (în conştiinţa noastră el se înscrie printre spiri-
tele complete ale omenirii, alături de Dante, Shelley sau Victor Hugo) şi de specific naţional, drept ipostază unică a sufletului românesc în concertul poetic al lumii.
Ce a adus hotărâtor Eminescu în cadrul cultural şi literar al momentului său de înălţare este copleşitoarea sa personalitate ce i-a făcut pe mulţi, dar, în primul rând, pe Titu Maiorescu, să-i intuiască genialitatea şi să participe încă din timpul vieţii poetului la constituirea mitului eminescian. Nu degeaba Titu Maiorescu, definindu-i personalitatea poetului, a accentuat de mai multe ori ideea că a fost „un om al timpului modern”. „El s-a remarcat mai întâi printr-o inteligenţă extraordinară, ajutată de o memorie prodigioasă, căreia nimic din cele ce-şi întipărise vreodată nu-i scăpa, încât lumea în care trăia el după firea lui şi fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce şi le însuşise şi le avea pururea la îndemână” (Titu Maiorescu).
Apoi l-a caracterizat o mare curiozitate intelectuală, fiindcă Eminescu a fost „omul cel mai silitor, veşnic citind, meditând, scriind”, după cum afirmă acelaşi Titu Maiorescu. Eminescu a fost acela care a cercetat viaţa poporului, limba şi folclorul acestuia, care s-a ocupat de scrierile unor prieteni precum Ioan Slavici şi Ion Creangă, care a studiat cursul filozofiei europene, izvoarele istorice ale românilor, dar şi sanscrita sau religia budistă, care a cercetat problemele economice, intervenind în luptele politice din ţară. „A se ocupa cu vreuna din aceste chestiuni, a cugeta şi a scrie asupra lor era lucrul cel mai potrivit cu felul spiritului său”, remarca Titu Maiorescu.
Din această atitudine derivă o trăsătură impresionantă şi astăzi: cultura de o vastitate covârşitoare. În caietele lui Eminescu sunt notiţe, comentarii, rezumate despre cele mai variate aspecte, demonstrând o cuprindere uluitoare a multor orizonturi de cultură. Prin bogăţia fondului cultural, foarte puţini contemporani îi stau alături, dar mai importantă este forţa de asimilare a acestei culturi vaste în individualitatea lui intelectuală.
Între înzestrările de bază ale lui Eminescu, farmecul limbajului a fost esenţial în rapida pătrundere a operei lui spre sensibilitatea publică. Fără această însuşire nici celelalte n-ar fi contat în definirea poetului.
Niciodată până la Eminescu limba română n-a sunat cu atâta plenitudine armonioasă, atât de natural şi de firesc. Cuvântul eminescian se încarcă de sensibilitate, izbutind deopotrivă să dilate puterea evocatoare a limbii române, capacitatea ei de a picta imaginea lumii, dar şi să construiască un univers acustic de o vibraţie inconfundabilă. Întrepătrunderea dintre vizual şi auditiv se săvârşeşte pe un fond de armonie muzicală, care rămâne virtutea cea mai înaltă a limbajului eminescian.
Prin acest limbaj poetic propriu şi inconfundabil Eminescu şi-a construit şi fixat, în eternitatea spiritului românesc, opera; aceasta, la rândul ei, a statornicit şi impus o înfăţişare a limbii române considerată ca reformă lingvistică cea mai importantă a literaturii noastre moderne.
Poate tocmai de aceea se cuvine să ne plecăm fruntea cu
respect, să rostim câteva versuri din imensa şi nepreţuita operă eminesciană, în clipe de răgaz.
Maria-Felicia Oprişor
Ca semn al preţuirii noastre pentru imensul tezaur lăsat de genialul poet, îi dedicăm şi noi această poezie:
EMINESCU
de Maria-Felicia Oprişor
Dumnezeu ne-a trimis
Un copil sfânt pe pământ
Să ne înveţe să iubim:
Crângul, pădurea, codrul.
Dumnezeu ne-a trimis
Un copil sfânt pe pământ
Să ne înveţe să iubim:
Izvorul, lacul, marea.
Dumnezeu ne-a trimis
Un copil sfânt pe pământ
Să ne înveţe să iubim:
Părinţii, profesorii, patria.
Şi pentru că părinţii lui i-au pus nume de Arhanghel
Dumnezeu l-a iubit atât de mult
Încât luându-l lângă El
L-a prefăcut în LUCEAFĂR.