La Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu se aplică de peste 15 ani metoda Kangaroo Care, o practică medicală devenită deja activitate de suflet atât pentru personalul medical, cât și pentru părinți: un bebeluș prematur ținut la piept, contact piele pe piele, respirații sincronizate.
Aceasta este o intervenție esențială pentru nou-născuții îndelung spitalizați la naștere, cu eficiență dovedită clinic, atât pentru nou-născuții prematuri și cu greutate mică la naștere, cât și pentru nou-născuții cu afecțiuni ce necesită spitalizare prelungită în secțiile de Terapie Intensivă Neonatală.
În cadrul concursului Kangaroo Mother Care 2025, desfășurat între 15 mai și 14 iunie, echipa Secției Prematuri a obținut locul I la Categoria B (secții de terapie intensivă din maternități de nivel 2 și compartimente de prematuri din maternități de nivel 3), cu un punctaj impresionant de 361 de puncte. În cadrul acestui concurs, 33 de părinți – mame și tați – au fost alături de 20 de nou-născuți, piept la piept, pe tot parcursul lunii de competiție.
Succesul din acest an continuă tradiția: în 2024, Sibiu a obținut locul I la nivel național, prin Secția TINN, iar compartimentul Prematuri s-a clasat pe locul II, într-o competiție fără diferențiere pe categorii.
Studiile arată că această practică reduce mortalitatea neonatală cu până la 40% la prematuri sub 2 kg; scade incidența infecțiilor și durata internării; favorizează dezvoltarea neurologică și atașamentul parental; susține alimentația naturală și termoreglarea; oferă protecție neurodezvoltamentală pe termen lung, contribuind la scăderea riscului de dizabilități cognitive, comportamentale și sociale. Este, de asemenea, recomandată oficial de OMS.
Care este clasamentul final și premii au fost obținute
La Categoria A – Terapie Intensivă Neonatală, clasamentul final se prezintă astfel: Spitalul Clinic ”Dr. I. Cantacuzino” București – 133 puncte; Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – 42 puncte; INSMC „Alessandrescu-Rusescu” – Maternitatea Polizu – 21 puncte; Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgoviște – 12 puncte.
Categoria B – Secția Prematuri: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – 361 puncte; Spitalul Clinic ”Dr. I. Cantacuzino” București – 190 puncte; Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași – 95 puncte; Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – 82 puncte; Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila – 58 puncte; Spitalul Clinic Județean de Urgență Slobozia – 54 puncte; INSMC „Alessandrescu-Rusescu” – Maternitatea Polizu – 41 puncte
Premiile oferite constau în vizite de studiu la spitale din Budapesta, care implementează modelul de Family-Centered Care. În vizite vor merge echipele clasate pe primul loc la fiecare categorie.
„Și anul acesta ne-am dorit să împărtășim bucuria părinților care, prin Kangaroo Care, susțin direct dezvoltarea celor mai mici nou-născuți. E minunat să facem și noi parte din mica poveste a părinților, să fim alături de ei și să ne bucurăm împreună de fiecare clipă pe care o petrec cu bebelușul lor”, au declarat membrii echipei Maternității SCJU Sibiu, Secția Prematuri (Dr. Simona Kovacs, As. Ana-Maria Patras, As. Nicoleta Tănase).