Când spui Sibiu, nu te gândești neapărat la zonele industriale, la infrastructura rutieră sau la proiectele de digitalizare ale administrației locale, ci mai degrabă la Muzeul din Dumbravă, la Muzeul „Brukenthal”, la Piața Mare, Piața Mică, Muzeul Farmaciei, Podul Minciunilor sau clădirile încărcate de povești, din centrul istoric. Cu alte cuvinte, spui turism. Și mai spui FITS, ASTRA Film Festival, ARTmania, Festivalul de Jazz, „Cântecele Munților”, evenimente ce au o componentă turistică puternică, deoarece atrag mulți spectatori din țară și străinătate. Ani la rând Târgul de Crăciun organizat în Piața Mare s-a dovedit mană cerească pentru turismul local, Sibiul fiind una dintre cele mai vizitate destinații din România. Cu toate acestea, ceva s-a întâmplat, pentru că numărul celor ce ne vizitează urbea e în scădere, de la începutul anului. Un fenomen pe care mulți încearcă să îl explice, și anume scăderea simțitoare a numărului de turiști ce vin în Sibiu și în afara unor evenimente de amploare, precum FITS, AFF sau altele.
Cu toate că orașul de pe Cibin e promovat la târgurile internaționale de turism și e nominalizat ca destinație prietenoasă în mai multe reviste de specialitate, e „călcat” de tot mai puțini oaspeți. Mai mult, din 2021 nu se mai percepe taxa hotelieră, după cum informează reprezentanții Primăriei, într-un răspuns formulat la solicitarea Tribunei.
Turiști mai puțini, cazări mai ieftine
Ori de câte ori călătoriți în străinătate, într-un oraș turistic, constatați că pe lângă plata cazării vă este percepută acea taxă suplimentară de oraș/stațiune. În Sibiu taxa hotelieră nu mai este percepută din 2021, o măsură neobișnuită în cazul unui oraș turistic, dar menită, probabil, să dea o mână de ajutor industriei hoteliere locale. Și totuși, în ciuda promovării constante și a unor facilități proprietarii spațiilor de cazare din oraș se plâng tot mai mult, spunând că 2025 este începutul unui declin resimțit din plin. Se pare că numărul celor ce se cazează în hotelurile, pensiunile și apartamentele închiriate în regim hotelier din Sibiu este tot mai mic. „Imediat după pandemie a fost foarte bine, aveam mulți oaspeți, lucrurile păreau că merg într-o direcție bună, însă, încă de anul trecut a început să se simtă o diminuare a numărului celor ce solicită cazare. 2025 e și mai rău, de la începutul anului și până acum am simțit din plin o criză despre care am citit prin ziare. Avem noroc cu Festivalul de Teatru că s-au mai făcut niște rezervări, dar în rest cererile sunt mai puține. Dacă se continuă așa, pentru noi, cei care avem o mică afacere în acest domeniu, nu mai rentează să ținem deschis, pentru că, neavând o cerere mare toată lumea a trebuit să scadă tarifele. Dacă aduni cheltuielile și le scazi apoi din încasări, nu rămâi cu mare lucru”, ne spune proprietarul unui studio situat în centrul Sibiului, pe care îl închiriază în regim hotelier. Fenomenul invocat de acesta, cel al scăderii tarifelor, este confirmat la o căutare sumară pe platformele de rezervări, fiind o tendință firească în contextul diminuării cererii pentru locuri de cazare.
Jale și în restaurante: turiștii sunt mai puțini și mult mai chibzuiți
Nu doar proprietarii spațiilor de cazare se plâng de scăderea numărului clienților, ci și cei care dețin restaurante sau cafenele. Numărul turiștilor care le calcă pragul s-a diminuat simțitor în 2025. În plus, aceștia sunt mult mai chibzuiți decât înainte, în privința meniului. „Fără discuție, de la începutul anului ne confruntăm cu o scădere a numărului turiștilor români și străini care vin în restaurantul nostru. Nu vreau să mă hazardez în a formula date statistice, dar cred că scăderea e undeva în jur de 20%. Și am mai observat ceva: clienții sunt mult mai chibzuiți decât înainte, sunt mult mai atenți la ceea ce comandă. De exemplu, când vine vorba de papanași mulți ne roagă să aducem două farfurii pentru o porție. Pentru noi nu e o problemă, respectăm dorința clientului, dar de aici putem observa că oamenii încearcă să își gospodărească banii cât mai eficient și în vacanță. În urmă cu câțiva ani, acest fenomen nu era atât de pregnant”, explică proprietarul unui restaurant cu specific românesc, situat în centrul Sibiului. Aceeași tendință e observată și de angajatul unei cafenele din centrul istoric: „Înainte aveam clienți care comandau, de exemplu, o cafea, o apă și un desert. De la o vreme mulți se limitează doar la un sortiment și comandă doar o cafea, doar o apă, un ceai sau un fresh”. Una peste alta, pentru cei din industria HoReCa, vremurile de glorie ale turismului sibian devin, încetul cu încetul, doar o amintire. Urmează FITS, eveniment care, speră cei din industria ospitalității, ar putea reprezenta o gură de oxigen.
Apoi nu stiu cum se explic domnilor de la HoReCa, dar la 26 lei limonada d i
Apoi nu stiu cum se explic domnilor de la HoReCa, dar la 26 lei limonada ma gandesc de doua ori daca imi mai iau ceva, daca o sa revin, sau daca ma ridic si plec.
Sibiul este foarte scump, nu toate restaurantele din centrul Sibiului au un raport echitabil privind calitatea preparatelor si pretul cerut. Orasul nu mai este la fel de curat cum era în anii în care avea un primar care mai circula și pe jos sau cu bicicleta să vadă cu cum mai arată orașul. În afara evenimentelor culturale, orasul arata prafuit, murdar. Nu stiu cati bani se investesc in zonele verzi, in parcuri, in amenajarea rondurilor de flori, dar parca nu exista niciun interes pentru acest aspect. Mare pacat!
cum era aia… nu-i prost ala care cere, e prost ala care da? ei bine uite ca is prosti amandoi. Ala care da e prost ca a fost pacalit dar ala care cere e prost ca nu vede afacerea pe termen mediu si lung ci e doar un ciubucar
Se plang degeaba! Si cei care inchiriaza in regim hotelier si cei care au restauante si cafenele au niste preturi de te indoaie! Asa le tebuie! Nu le e rusine c=sa ceara 20 de eli p o lionada? o sticla de apa la 0,5 pe care o cumpara cu 2 lei de la Metro, 0 lamaie – 3 lei, caeva lingri de zahar – ,50 si vand limonada cu 20 de lei. Las’ ca vin turisti la vara si ii fraieriti cu inghetat la kg!
O portie de papanasi la 2 farfurii?! Or fi fost la dieta!
Noa, nu fiti suparati ca sezonul nici n-a inceput! Peste o luna incepe FITZA si atunci sa vezi turisti! Terasele pline, cozi la gogoserii, cozi la inghetata, plin la Carrefour expres si va scoateit! Apoi incep concediile, Cantecele Muntilor si sa vezi distractie! Banet, frate, banet!