Junii Sibiului au dus tradițiile românești în inima Bavariei, la EuropaFest, fiind ovaționați pentru patru spectacole folclorice susținute în aer liber, pe scenele festivalului. Publicul s-a prins în horă, alături de juni, pe refrenele șlagărelor folclorului românesc, interpretate de artistul Traian Stoiță.
Vreme de două zile, Primăria Municipiului Sibiu, alături de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, au fost mesagerii sibienilor în Germania, în cadrul EuropaFest 2025.
În 17 mai, ansamblul a participat la ceremonia oficială din Primăria Landshut, alături de doamna primar Astrid Fodor și delegația Primăriei Sibiu. Discursul emoționant al doamnei primar a fost îndelung aplaudat, iar semnarea în Cartea de Onoare a reafirmat prietenia care dăinuie de 23 de ani între cele două orașe. Seara s-a încheiat cu un dineu festiv, unde Junii Sibiului au oferit un moment artistic vibrant, apreciat de toți invitații.
Duminică, 18 mai, Sibiul s-a prezentat publicului german printr-un stand cu produse tradiționale, materiale de promovare turistică și savuroasa bere de la Sadu, iar pe scenele festivalului, Junii Sibiului, alături de Traian Stoiță și de Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” au încântat publicul spectator cu jocuri și cântece populare românești. Publicațiile bavareze au onorat evoluția artiștilor sibieni în cele două zile, prezentând în paginile ziarelor starea de bine petrecută într-un cadru al prieteniei, la Landshut.
La câteva zile distanță de la evenimentul din Bavaria, Junii Sibiului promovează cultura și tradițiile românești în Japonia, la Osaka. Organizatorii de la Pavilionul României Expo 2025 Osaka au mulțumit artiștilor sibieni pentru prestațiile din cadrul evenimentului:
„Cu mândrie împărtășim lumii frumusețea tradițiilor românești, prin dansuri și costume care spun povestea neamului nostru, puse în scenă cu pasiune de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului. Sub îndrumarea managerului și coregrafei Silvia Macrea, Junii Sibiului aduc în inima Japoniei energia folclorului românesc, emoția tradițiilor, jocul plin de viață și bucuria de a fi român.
Prezenți în Pavilionul Național al României până pe 27 mai, cu sprijinul CREART, artiștii ansamblului oferă publicului o incursiune spectaculoasă în cultura noastră tradițională: de la secvențe din spectaculoasa nuntă din Țara Oașului, călușul oltenesc- joc popular inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO- și obiceiurile de Sânziene din Maramureș, la jocurile autentice din Mărginimea Sibiului, Făgăraș, Banat, Bihor, Moldova, Muntenia și Dobrogea.
Alături de ansamblu, solista Oana Tomoiagă și o parte din membrii orchestrei completează tabloul artistic cu rafinamentul interpretării muzicii populare autentice.”
Participarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” la EuropaFest 2025, a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțarea acordată de către Consiliul Județean Sibiu.
(D.B.)