Despre sănătatea animalelor de companie: Din păcate, pericolul căpușelor NU mai este sezonier

Acasa >

Articol

Vremea frumoasă de afară ne încântă pe toți, dar aduce și un mare stres pentru stăpânii de animale de companie: căpușele! Pentru a înțelege cat mai bine acest fenomen am discutat cu Liviu Stoica, medic veterinar în Sibiu.    

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din cauza temperaturilor ridicate, medicii veterinari avertizează că riscul infestării există încă din luna ianuarie și se menține pe tot parcursul anului. Nu mai putem vorbi de sezonalitate. Dacă înainte căpușele apăreau mai ales primăvara, vara și toamna, acum și iernile sunt mult mai călduroase, ceea ce înseamnă că trebuie să ne protejăm animalele pe tot parcursul anului

În cabinetele veterinare ajung frecvent animale nedeparazitate ale căror stăpâni observă schimbări de comportament după o mușcătură de căpușă. Medicul veterinar Liviu Stoica explică: "Primele simptome la care trebuie să fim atenți sunt letargia, apatia, lipsa poftei de mâncare sau un apetit foarte scăzut, febra și un ritm cardiac accelerat. De asemenea, urina închisă la culoare este un semn important. La ecografie, putem observa și hepatosplenomegalia."

Rapiditatea cu care ajungem la cabinetul veterinar influențează direct succesul tratamentului în astfel de cazuri.

Cum prevenim infestarea cu căpușe?

Prin deparazitare externă lunară. "Recomand pastilele pentru deparazitare, fiind cea mai eficientă metodă de protecție. Există și pipete de top, dar pastilele rămân cea mai sigură opțiune. Acestea acționează rapid: odată ce căpușa mușcă și intră în contact cu sângele animalului, moare înainte de a transmite boala. Este important de știut că boala se transmite doar dacă o căpușă rămâne atașată de corp timp de 2-3 zile. Dacă moare mai devreme, nu apucă să infecteze animalul," ne-a declarat medicul veterinar, Liviu Stoica.

Un aparat de ultimă generație poate salva vieți

În cabinetul veterinar modern există un dispozitiv de ultima generație, care poate face diferența între Babesia canis și Babesia gibsoni, două variante ale aceluiași parazit. "Este extrem de util, mai ales în cazurile avansate, unde simptomele sunt evidente, dar analizele de sânge nu mai oferă rezultate concludente. Acest aparat ne ajută să stabilim rapid diagnosticul și să prescriem tratamentul potrivit."  explică medicul veterinar, Liviu Stoica.

Babesioza este o boală vectorială cauzată de un parazit intracelular, care atacă globulele roșii și le distruge. În lipsa unui tratament rapid, poate provoca anemie severă și, în unele cazuri, decesul animalului.

Autor
12 martie 2025 la 06:51

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Biciclist lovit de o mașină pe B-dul Mihai Viteazu
Polițiștii rutieri au intervenit joi, la un accident produs în Sibiu, pe Bulevardul Mihai Viteazu. Un șofer a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 oră
Firma care a făcut dezinsecția la „Brukenthal”, amendată. Cât a „costat” incidentul
Direcției de Sănătate Publică Sibiu a avut o reacție fermă în urma evenimentului nefericit petrecut  la Colegiul Național...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit