Deșeurile biodegradabile și compostul. Unde ajung deșeurile biodegradabile colectate de sibieni?

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice pe care le generăm zilnic și care pot fi transformate prin descompunere, în îngrășământ natural, denumit compost. În această categorie intră, pe lângă deșeurile vegetale provenite din grădini și parcuri, și deșeurile organice menajere ca: resturi de mâncare, coji de pâine uscată, coji și resturi de fructe și legume, coji de ouă, pliculețe de ceai, zaț de cafea, lavete de hârtie și șervețele folosite, care nu pot fi reciclate,  dar și alte deșeuri organice în cantități mici, precum: rumeguș de lemn, cenușă de lemn.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Conform platformei naționale interactive Harta Reciclării, platformă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România, compostul clasic se formează într-o perioadă de câteva luni, până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și materialele puse în compost. Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

„Compostarea este un proces natural de descompunere; ea se realizează fie în aer liber, fie în medii protejate și are un mare potențial de transformare a resturilor din casele oamenilor cum ar fi: gunoi de la bucătărie, resturi vegetale din curți și grădini, produse din hârtie și carton, lemn. Procesul de compostare este facilitat de un număr mare de diferite organisme vii existente în mediul ambiant”, arată reprezentanții ADI ECO Sibiu.

 

Cum facem un compost de calitate

 

Având în vedere că deșeurile biodegradabile reprezintă cea mai mare parte din gunoiul menajer pe care îl aruncăm zilnic, este important să le putem colecta separat, în scopul reducerii cantității de deșeuri depozitate la groapă dar și a folosirii ca resursă pentru obținerea compostului.

 

Compostul ar trebui să conțină cantități aproximativ egale de materie brună și materie verde, preferabil pe straturi.

 

  • Materie verde compostabilă: coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, resturi verzi de la gardurile vii.
  • Materie brună compostabilă: coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi șervețele folosite cu materie organică, hârtie sau cartoane cu resturi alimentare, hârtie cerată cu ceară natural).

 

Ce să nu punem la compostat

 

Carnea sau resturile alimentare din carne, oase, peste, produse lactate, grăsimi și uleiuri de orice fel. Aceste tipuri de deșeuri îngreunează foarte mult procesul de descompunere a deșeurilor compostabile, generează miros și pot atrage apariția rozătoarelor și a altor dăunători, în timpul depozitarii.

 

„Compostul e gata atunci când s-a transformat în mod omogen în pământ, care poate fi mai moale sau mai afânat în funcție de cât s-a scurs excesul de umezeală. Printre grijile celor care nu au mai făcut compost acasă se numără mirosul și gâzele care pot rezulta din procesul de descompunere. Ele nu ies din cutie decât dacă umbli în compost, fiindcă mor în afara compostului, fiind strâns legate de procesele de fermentare din recipient. Nicio insectă din compost nu îți va invada bucătăria. Este important să știi că din compost nu va ieși un miros deranjant”

 

Despre compost în Sibiu

 

În momentul de față, în Sibiu, conform specialiștilor, colectarea selectivă a fracției de biodegradabil este cea mai problematică.  Dacă sibienii au înțeles, cât de cât, cum stau lucrurile în privința colectării separate a plasticului, hârtiei sau sticlei, deșeurile biodegradabile rămân cele cu rata cea mai mică de conformare, mai ales în zonele de blocuri.

 

La Stația de Compostare de la Șura Mică ajung, în medie, 40 de tone de deșeuri biodegradabile pe zi. Cantitatea lunară de biodegradabil intrată în stația de compostare este de 700 tone.

 

În ceea ce privește compostul, acesta este unul de o calitate bună, conform buletinelor de analize chimice. Acesta poate fi folosit în special ca îngrășământ în agricultură, pe suprafețe mari, sau la lucrări de amenajare a spațiilor verzi de pe domeniul public și privat.

 

 

28 septembrie 2022 la 10:05
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 minute
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
acum 14 ore
Drumuri și Poduri Sibiu a mai trecut prin astfel de situații. „Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm: Situația la nivel județean și național o cere”
Bugetul redus cu 30% și constrângerile impuse prin decizii guvernamentale influențează activitatea companiei Drumuri și Poduri Sibiu. „Am...
Actualitate
10 min de citit