Părinții care își încurajează copiii să se bucure de aer liber și activități în natură fac un pas important în dezvoltarea lor fizică și emoțională, dar odată cu distracția, vine și responsabilitatea, mai ales când vorbim despre mersul pe bicicletă.
Un element important pentru siguranță este casca de protecție. Kinetoterapeutul Coralia Tudor a explicat pentru Asociaţia Baby Care Sibiu, organizată la nivelul Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, de ce purtarea corectă a căștii nu este doar o recomandare, ci o necesitate absolută: „Purtarea căştii de protecţie când copilul merge pe bicicletă este deosebit de importantă, principalul rol al acestei căşti fiind de a proteja capul la un eventual impact. Însă pentru ca o astfel de cască să fie eficientă ea trebuie să fie aşezată corect pe cap. În caz contrar, nicio cască nu va proteja eficient”.
Condiții esențiale pentru purtarea corectă a căștii includ alegerea unei căști de mărime potrivită, care să corespundă dimensiunii capului copilului. Casca trebuie să fie poziționată corect, acoperind fruntea, cu un spațiu de aproximativ 1 cm (echivalentul a două degete) între marginea inferioară a căștii și sprâncene. Curelușele trebuie reglate astfel încât să formeze litera „Y” în jurul și sub urechi, iar sub bărbie să fie suficient de strânse cât să permită introducerea unui singur deget – nici prea largi, nici prea strânse. De asemenea, fixarea cu rotița din spate este esențială: casca nu trebuie să se miște înainte, înapoi sau lateral, să alunece pe ochi sau să se ridice pe frunte.
Pentru a verifica dacă aceasta este fixată corect, copilul poate fi pus să își miște capul energic sau să caște. Dacă în timpul acestor mișcări casca se deplasează, înseamnă că nu este fixată corespunzător.
Este important de știut că nu trebuie să lăsați copilul cu casca pe cap la locurile de joacă, deoarece există riscul real de ștrangulare, dacă aceasta se prinde de elementele toboganelor sau ale leagănelor.
Statistici recente oferite de National Safe Kids Campaign (www.safekids.org) arată că peste 250.000 de copii ajung anual în unitățile de primiri urgențe din SUA din cauza accidentelor la mersul pe bicicletă, iar peste 40% dintre decesele provocate de traumatisme craniene în timpul acestor activități au loc la copii cu vârste între 4 și 14 ani.
De reținut: casca nu este un simplu accesoriu, ci un echipament de protecție esențial. Eficiența ei depinde nu doar de calitatea produsului, ci și de modul corect în care este purtată. Ca părinți, avem responsabilitatea să le oferim copiilor noștri nu doar bucuria de a pedala, ci și siguranța de a o face în cele mai bune condiții.
Foto: Children’s Hospital Los Angeles – www.chla.org/Facebook Baby Care Sibiu