Crescătorii de ovine și caprine în alertă. Pesta micilor rumegătoare, o amenințare

Acasa >

Articol

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu informează că recent a fost identificat primul focar de pesta micilor rumegătoare, într-un centru de colectare ovine din localitatea Baia, Jud. Tulcea, care deținea, la data declarării un efectiv total de 49.000 capete. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pesta micilor rumegătoare este o boală cauzată de un virus din familia Paramyxoviridae, extrem de periculos pentru animale. În cadrul efectivelor de ovine și caprine mortalitatea poate ajunge la un procent de 70%. Cele mai afectate animale sunt cele tinere cu vârsta cuprinsă intre 3-18 luni. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală care nu beneficiază de un mijloc de prevenție. Boala nu se transmite la oameni. 

Pesta micilor rumegătoare se transmite foarte ușor, prin contact direct, al animalelor aflate în perioada de incubație sau deja bolnave. În stadiile incipiente ale infecției, toate secrețiile (oculare, orale, nazale) și excrețiile (fecalele) sunt contaminate cu virus. De asemenea, când boala evoluează și mai mult, se poate transmite și prin lapte. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special cele întreținute în contact direct.

 

Printre sursele secundare, se numără: furajele, așternutul și alte materiale, care pot adăposti și transmite virusul pentru o scurtă perioadă, dar nu rămâne infecțios o durată mai lungă de timp. Nu există transmitere pe verticală prin placentă.

În situația existentă conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, a stabilit un set de măsuri eficiente pentru a preveni apariția și răspândirea bolii la efectivele de ovine și caprine crescute în județul nostru, printre care

 

 

Printre măsurile ce se impun pentru prevenirea bolii, sunt menţionate:

 

Instruirea medicilor veterinari oficiali și de liberă prtactică împuterniciți cu privire la simptomatologia bolii și a leziunilor morfopatologice, a măsurilor ce se impun în caz de confirmare a bolii. 

Catagrafia exploatațiilor de ovine și caprine indiferent de tipul de exploatație, verificarea și monitorizarea stării de sănătate a animalelor existente, verificarea documentelor existente la nivelor exploatației, cu referire la autorizația / înregistrarea la DSVSA, contractul cu un medic veterinar imputernicit organizat în condițiile legii, documente de identificare, înregistrare și mișcare a animalelor, trasabilitate, bunăstare, registrul de consultații și tratamente, evidența mortalitățiilor, gestionarea produselor biologice și efectuarea acțiunilor sanitar veterinare obligatorii.

 Verificare la nivelul stânilor și a exploatațiilor temporare cu animale, a stării de sănătate a acestora și a condițiilor de biosecuritate asigurate.

Informarea fermierilor despre apariția acestei boli, despre semnele clinice precum și obligativitatea respectării principelelor măsuri impuse pentru prevenirea și răspândirea bolii, gestionarea efectivelor, a condițiilor de biosecuritate și a normelor de mișcare a animalelor în județ, interjudețean sau la export.

Dezinfecția mijloacelor de transport animale înainte și după utilizare lor.

 Foarte important în cazul apariției modificărilor de comportament sau moarte a animalelor este anunțarea de urgență a medicului veterinar de liberă practică precum și a medicului veterinar oficial zonal din cadrul DSVSA Sibiu sistarea oricărei mișcări a animalelor.

 

30 iulie 2024 la 07:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 16 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit