Concert de pian şi chitară la FDGR

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Din repertoriul concer­tului nu vor lipsi piese compuse de George Enescu, Claude Debussy, Maurice Ravel, Diler­mando Reis, Heitor Villa Lobos, Fernando Sor, Luigi Boccherini.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Raul Răzvan Guţu a descoperit chitara la vârsta de 10 ani în Constanţa, oraşul natal, intuind, din prima clipă, că nu este un simplu instrument, ci îi va fi o pasiune de o viaţă.

A început studiul chitarei la Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria" din Con-
s­tanţa, perioada caracte­rizată de participări la prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale ("George Georgescu", "Micul Paganini", Festivalul Internaţional de chitară "Eduard Pamfil") şi olim­piade şcolare, obţinând numeroase premii şi re­cunoaşterea membrilor juriilor.

Tot atunci, Raul îşi lan­sează albumul de com­poziţii proprii "Crăciun la malul mării", fapt unic în peisajul artistic muzical constănţean şi chiar na­ţional.

Urmează studiile univer­sitare şi masterale în cadrul Universităţii Naţio­nale de Muzică din Bucureşti, la clasa conf. univ. dr. Cătălin Ştefă­nescu-Pătraşcu, specia­lizarea Interpretare Instru­mentală (chitară), Stilistică Interpretativă Vocală şi Instrumentală, profesor de instrument. Preocupat în permanenţă de perfec­ţionare şi de descoperirea de noi valenţe interpre­tative, participă la master­class-urile susţinute de: Gábor Podhorszky, Gabriel Bianco, Harold Gretton, Gerhard Reichenbach, Csáki András şi Ulrich Müller, etc.

Susţine recitaluri solo şi camerale în întreaga ţară (Opera Naţională din Braşov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, Teatrul "Fantasio" din Constanţa, şi în Sibiu,  Alba Iulia, Bucureşti şi Sighi­şoara, multe dintre ele fiind transmise de posturi TV locale şi naţionale.

În ultimii patru ani, ajutat şi de un dar pedagogic înnăscut, îşi transmite mai departe pasiunea în calitate de profesor de chitară clasică la Liceul de Artă "Regina Maria" din Alba Iulia şi Liceul de Artă din Sibiu, elevii săi obţi­nând rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare.

Născută în 1993, Maria Cristina Ionel este o pianistă implicată în scena muzicii clasice româneşti. Având o preocupare con-s­tantă pentru explorarea culorilor sonore şi dez­voltarea mijloacelor ex­presive ale interpretărilor sale la pian, Maria Cristina se concentrează în prezent pe repertoriul din începutul secolului al XX-lea, în special lucrările compo­zitorilor Debussy, Ravel şi Enescu.

Pianista a întreţinut o bogată şi variată activitate artistică ce cuprinde atât recitaluri solo cât şi în formaţii camerale, concer­tând pe scene din ţară, dar şi în străinătate (Austria, Italia, Ungaria, Lituania). De asemenea, Maria a urcat pe scenă în cadrul unor festivaluri pres­tigioase, cum ar fi Festi­valul "CHEI" al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (2014, 2017), "FestITALIA" (2014) şi "Klaipeda Sea Festival" (2023).

De-a lungul timpului a obţinut numeroase premii la concursuri, printre care se numără locul al doilea la Festivalul muzicii ma­ghiare (2021), locul al doilea la Concursul Na­ţional "Mihail Jora" (2015), premiul întâi la concursul "Gradus ad Parnassum" (2011, 2012), locul al treilea la concursul "Drumul spre Celebritate" (2017) şi premiul întâi la Concursul Naţional "Craiova-Piano" (2010). Recent, a fost semifinalistă la con­cursurile internaţionale Worldvision Music Contest (2021) şi Vigo International Piano Competition (2022).

Colaborările ei cuprind de la acompaniament vocal şi instrumental (sta­giunea "Opera la Bi­bliotecă",  masterclassul de tehnică şi interpretare vocală susţinut de basul Florin Ganea, Concursul de lied românesc, olim­piade de muzică, con­cursuri instrumentale etc.) până la festivaluri inedite precum NEXT Film Fes­tival (2019). De aseme­nea, formează un duo ca­meral alături de violonista Cătălina Cîrciu şi recent a început colaborarea alături de bas-baritonul Dragoş Andrei Ionel.

Începând cu anul 2022, face parte din echipa de muzicieni în cadrul pro­iectului european SOUND project, care are ca scop dezvoltarea unei noi modalităţi de muzi­co­terapie destinată pa­cienţilor care suferă de Alzheimer.

Maria Cristina Ionel şi-a finalizat studiile la Uni­versitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa de pian a pianistei şi profesoarei Dana Borşan. Fiind preocupată de măiestria interpretativă, a participat la masterclass-uri susţinute de pianişti de renume precum Gintaras Januševičius, Stefan Ar­nold, Hakon Austbo, Dan Grigore, Adrian Oetiker, Gerlinde Otto, Tobias Schabenberger, Anton Kernjak etc. şi continuă să se perfecţioneze, începând cu anul 2019, în cadrul cursurilor organizate de European Music Institute Vienna cu reputatul pianist şi pedagog Martin Hughes.

Din 2017 până în pre­zent desfăşoară în paralel şi o activitate pedagogică bogată, fiind profesor de pian la International School of Bucharest şi la Şcoala Gimnazială de Arte "Iosif Sava", elevii săi obţinând premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

05 septembrie 2023 la 19:55
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 minute
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 ore
Traseu nou spre Aeroportul Sibiu: Tursib lansează linia 21
Tursib S.A. a introdus Traseul 21, o linie directă de autobuz care conectează Aeroportul Internațional Sibiu cu Gara...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
În sfârșit: a început asfaltarea celei mai noi piste de biciclete din Sibiu. Spre bucuria vecinilor sătui de șantier
După ce „Tribuna” a publicat în repetate rânduri semnalele locuitorilor străzii Theodor Aman, dar și ale celor de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Distracție maximă: petrecere pe mal de lac, cu vinuri bune, mașini de top și „The Motans” pe scenă. În plus, un DJ bucureștean va recrea atmosfera cluburilor din Capitală
În această sâmbătă, sibienii sunt așteptați la un show ce se anunță cu adevărat de neuitat. Totul se...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 5 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 6 ore
Bunicii pot fi mai inteligenți decât infractorii. Ce îi învață polițiștii
Metodele de înșelăciune se diversifică de la o zi la alta, așa că autoritățile le combat prin metode...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 ore
Se lucrează pe A1, DN14 și DN14A
Conducătorii auto trebuie să circule cu prudență sporită pe anumite drumuri naționale și autostrada din județ, deoarece sunt...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Adolescenții din Richiș au o vară plină: ateliere de teatru, dans și arte decorative
Consiliul Județean Sibiu susține un nou proiect educațional și artistic dedicat tinerilor din comuna Biertan, adolescenții din Richiș...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 7 ore
An apicol dezastruos în Sibiu : „Cel mai slab sezon din 1984 până azi”
Apicultorii sibieni și din întreaga țară se confruntă cu unul dintre cele mai dificile sezoane din ultimele decenii,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
„Mediaș XCE & XCO” 2025, în acest sfârșit de săptămână
Sâmbătă și duminică (5 – 6 iulie 2025), la Mediaș se va desfășura o nouă ediție a „Mediaș...
Actualitate
2 min de citit