„Comorile” din minele de sare de la Ocna Sibiului, expuse în muzeul localității

Acasa >

Articol

În curtea Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Ocna Sibiului, funcționează un muzeu unde în trecut își desfășurau activitatea o școală primară și o grădiniță.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Astăzi sunt expuse câteva obiecte tradiționale, dar și povești de viață, care au marcat istoria comunității. Inițial, muzeul a fost gândit ca un simplu depozit pentru păstrarea obiectelor vechi, dar, datorită implicării preotului Savu Popa și a câtorva voluntari, acesta a căpătat o formă.

„Lucrăm cu voluntari și am conceput întreaga structură a muzeului după propria noastră viziune. Ne dorim să ne extindem și la parter, unde vom tematiza mai mult expozițiile”, ne-a explicat preotul.  

Unul dintre punctele forte ale muzeului este colecția de artă, care include lucrări ale sculptorului Ion Cărămidar din Ocna Sibiului:  „Avem o secție dedicată sculpturilor realizate de Ion Cărămidar. De asemenea, Ocna Sibiului a avut o breaslă a olarilor de origine maghiară, iar olăritul era predominant pe culorile maro și verde”, a mai povestit preotul Savu Popa.

„Opaițele”, printre cele mai valoroase obiecte

Aceste obiecte sunt doar o parte din moștenirea culturală a locului, care mai include și vechile unelte folosite în salină. Printre cele mai vechi și valoroase obiecte din muzeu se numără „opaițele”, lumânări de petrol folosite în minele de sare, și „ciocanele de sare”, unelte tradiționale prin care muncitorii  făceau șanțuri pe pereți pentru a extrage cuburile de sare.

„Vrem să creăm un „Muzeu al Sării”, care să ofere vizitatorilor o imagine mai clară asupra istoriei exploatării acestui mineral”, a povestit preotul.

Un alt obiect interesant din muzeu este o „râșniță” veche, un fel de moară destinată măcinării sării, dar și o colecție de icoane pictate pe lemn din secolul XVIII. O secțiune importantă a muzeului este dedicată preotului Miron Mihăilescu, care a slujit în biserica din Ocna Sibiului până în 1988.

Muzeul include și o cameră de sărbătoare, unde vizitatorii pot observa mobilierul săsesc și românesc din anul 1888, dar și obiecte tradiționale din Ocna Sibiului, unele donate de locuitorii din zonă.

Preotul vrea să extindă muzeul, având în minte câteva idei pentru viitor: „Vrem să extindem muzeul și să realizăm o secțiune de istorie în pivniță, unde să putem prezenta mai multe detalii din perioada medievală a localității și să subliniem importanța lui Mihai Viteazu și Constantin Brâncoveanu în istoria acestei zone”.

Vizitele la muzeu sunt în general sporadice, oaspeții fiind cel mai adesea elevii din localitate, care în cadrul orelor de istorie învață și despre istoria locală. În acest moment, muzeul este deschis vizitatorilor, iar intrarea este liberă.

Foto: Răzvan NEGRU

   

Autor
18 ianuarie 2025 la 10:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 43 minute
Derbi pentru locul întâi în play-out. Mădărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 18 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit