Chiar pe vreme ostilă, Noaptea Muzeelor a “mers” la Biblioteca ASTRA şi Casa Teutsch

Într-o zi de mijloc de mai care debutează cu temperatură de 6 grade şi ploaie, este greu de crezut că publicul, sibian sau nu, chiar pasionat de istorie sau alte ştiinţe, să aibă curajul de a ieşi din casă pentru a vizita muzee şi biblioteci. Totuşi, având în vedere că vremea s-a mai domolit, ba chiar, culmea, a mai apărut şi soarele, Noaptea Muzeelor a avut public destul de consistent. Cel puţin la Biblioteca ASTRA şi la Casa Teutsch, unde am fost şi eu prezent.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La Biblioteca ASTRA am vizitat sediul vechi, care pentru generaţia noastră însemna însăşi Biblioteca, cu tot ce avea ea interesant: cărţi la raft şi în depozit, fişiere în format fizic cu fişele lor şi bucuria unei lecturi mai altfel decât a cărţilor din biblioteca proprie. Aici se mai adaugă sala de lectură, cu scaunele de epocă şi lămpile acelea de o eleganţă cuma cum nu mai găseşti. Acum locul se numeşte Palatul ASTRA şi e depozitarul istoriei acestei instituţii esenţiale pentru cultura şi istoria românilor transilvăneni.

Au fost libere la vizitare cabinetul de colecţii speciale, cabinetul “Andrei Oţetea”, Muzeul Asociaţiunii, Sala Festivă (fosta Sală de lectură) sau spaţiile expoziţionale.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

În parc, ceva mai târziu, Răzvan Pop, directorul bibliotecii, ghida un grup de vizitatori prin istoria fortificaţiilor sibiene şi, fizic, prin Parcul ASTRA şi centrul Sibiului vechi.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Programul de la ASTRA a fost mai bogat în evenimente, dar nu le-am bifat pe toate; mă grăbeam să ajung la cel de-al doilea obiectiv interesant al zilei: Casa Teutsch

 

Casa Teutsch, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Sibiu

A fost deschis şi la Casa Teutsch de Noaptea Muzeelor. Punctul de atracţie: Muzeul Bisericii Evanghelice. Probabil sunteţi obişnuiţi cu Casa Teutsch, fosta Casă de Cultură a Studenţilor, acolo e o curte cu un loc de joacă şi de relaxare simpatic şi celebra cafenea-librărie “Erasmus”.

Multe le ştiam, dar muzeul a fost o surpriză pentru mine. Ştiam câte ceva despre el dar nu îl vizitasem. După o mică documentare foto prin librărie (pentru viitoarele articole despre Casa de Cultură a Studenţilor şi discoteca ei) am vizitat muzeul de la etaj.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Cine crede că “scapă” uşor cu vizitarea muzeului, se înşală. Muzeul este bogat în exponate şi are o diversitate uluitoare de elemente ale istoriei naţiunii săseşti din Transilvania, care nu te face să îl parcurgi în viteză.

Spre bucuria mea, am “prins” şi turul ghidat oferit vizitatorilor de către dr. Gudrun Ittu.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Exponatele sunt foarte variate şi interesante: obiecte de cult (chiar şi un altar!), piese de mobilier, imagini, machete, hărţi, obiecte de îmbrăcăminte, instrumente muzicale, documente, fotografii, lucrări de artă, toate ilustrând o istorie de secole a unei etnii care şi-a lăsat amprenta în toată zona de sud (şi parţial est) a Transilvaniei.

Cea mai veche piesă a muzeului, deschis în anul 2007, este o cruce de secol XII, descoperită la Cisnădie la începutul secolului XX. Povestea ei o spune dr. Gerhild Rudolf, directorul Casei Teutsch:

 

 

În plus, se mai puteau vizita expoziţiile “Peisaje de suflet” de Barbara Niedermaier şi „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni”.

Ci această ocazie a fost marcată şi trecerea muzeului la orarul de vară: de la începutul lui mai până la finele lui octombrie, exceptând sărbătorile legale și bisericești), Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România poate fi vizitat luni până sâmbătă, între orele 10 şi 17.

Chiar dacă este un obiectiv turistic bine promovat în zona de limbă germană, cei care promovează turismul sibian sau ignoră, sau minimizează importanţa acestui muzeu, care, sincer, are ce oferi mai multe decât unul şi acelaşi Podul Minciunilor ori terasele cu ceafă la grătar şi bere de pe centru. Poate se face ceva în privinţa asta

Sămbătă, Noaptea Muzeelor a “mers”, în ciuda vremii ostile. Cel puţin la Biblioteca ASTRA şi Casa Teutsch. Locuri demne de vizitat şi dacă nu este Noaptea Muzeelor.

Autor
18 mai 2025 la 10:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 minute
Prognoza meteo pentru săptămâna ce începe: Vreme rece şi ploaie
În săptămâna ce va începe de luni, pentru judeţul Sibiu, prognoza meteo va fi următoarea: Luni, vremea va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Se extinde rețeaua de gaz în Șura Mare. Pe ce străzi
Locuitorii din Șura Mare au un motiv de bucurie: a fost semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Alegeri fără incidente la Sibiu. Peste 12000 de angajați MAI sunt în alertă
Autoritățile din județul Sibiu anunță că nu au fost semnalate incidente care să afecteze securitatea secțiilor de votare....
Actualitate
1 min de citit
acum 2 ore
Se dezintegrează terasa Complexului Dioda
Nu știu cine este proprietarul complexului Dioda din Sibiu, imobil unde au sediul câteva importante instituții ale statutului...
Actualitate
2 min de citit