Ce spun autoritățile despre bazarul- kitsch de la Bâlea Lac – partea a II-a

– chiar dacă nu are atribuții și competențe în zonă (în afara celor ce țin de activitatea Serviciului Public Salvamont Sibiu), Consiliul Județean Sibiu nu este deloc mulțumit de situația existentă la Bâlea Lac –

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

La începutul lunii septembrie, o echipă a cotidianului Tribuna s-a deplasat în zona Bâlea Lac pentru efectuarea unei documentări jurnalistice. În urma acestei deplasări, în cotidianul nostru a fost publicat articolul „Bazarul – kitsch de la Bâlea Lac”, material ce poate fi citit și accesând link-ul următor: https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/bazarul-kitsch-de-la-balea-lac-178133.html.

Materialul respectiv s-a bucurat de succes și aprecierea cititorilor, care, prin comentariile transmise, și-au exprimat opinii similare cu ale noastre și ne-au impulsionat să continuăm demersul până la o posibilă remediere a situației.

Având în vedere starea nepotrivită, în opinia noastră, în care se prezintă Bâlea Lac (zona arată asemeni unui imens bâlci, unde se oferă la vânzare și se cumpără de toate, în condiții economico – financiare ce ridică semne de întrebare și suspiciuni rezonabile, cu măsuri de igienă și securitate sanitară cel puțin îndoielnice, nu există locuri de parcare amenajate suficiente, iar normele rutiere aplicabile pe drumurile publice parcă sunt opționale etc), am conceput mai multe adrese cu întrebări și diverse solicitări de lămurire, pe care le-am trimis autorităților care am considerat noi că au atribuții în gestionarea zonei și a situației de la Bâlea Lac.

Deoarece am trecut câteva săptămâni de la demersul nostru, am început publicarea răspunsurilor primite de la autorități, astfel încât cititorii să-și poată forma o idee cât mai clară în legătură cu întreaga situație, responsabilități, strategii, măsuri întreprinse etc. Apoi, vom trage concluziile cele mai interesante… 

După Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere, cea de-a doua instituție ce a răspuns întrebărilor noastre a fost Consiliul Județean Sibiu (Direcția Informatică, Resurse Umane, Relații Publice – Serviciul Relații Publice, CIC și Informatică).

 

Fără teren și „putere” în zonă

 

Autoritatea administrației publice locale nu deține teren și nu are competențe sau atribuții care să-i permită să intervină în zona Bâlea Lac pentru reglementarea problemelor semnalate de noi dar consideră că acestea aduc o stricare a imaginii zonei.

„La momentul actual, Consiliul Județean Sibiu nu deține sau administrează nicio suprafață de teren în zona Bâlea Lac.

Pentru construirea Bazei de Salvare Bâlea Lac, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu a primit cu titlu de folosință gratuită pe o perioada de 50 de ani, de la  U.A.T. Comuna Cârțișoara terenul în suprafață de 375 mp, terenul fiind în prezent în proprietatea publică a U.A.T. Comuna Cărțișoara. Pe amplasamentul acestui teren, înscris în CF 100215 Cârțișoara, a fost edificată construcția în care își desfășoară activitatea Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, imobil aflat în proprietatea publică a Județului Sibiu și dat în administrarea Serviciului Public Județean Salvamont  Sibiu. Pentru desfășurarea în condiții optime a activității salvatorilor montani de la Baza de Salvare Bâlea Lac, Județul Sibiu a aprobat prin HCJS nr. 179/2024 demararea procedurii în vederea achiziționării, prin negociere, a imobilului-teren situat în localitatea Cârțișoara, județul Sibiu, identificat în CF nr. 102997 Cârțișoara, nr. cadastral 102997, în suprafață de 503 mp.

Conform legislației în vigoare, Consiliul Județean Sibiu nu are atribuții privind autorizarea, gestionarea sau controlul activităților desfășurate de agenții economici prezenți în zona Bâlea Lac, aceste atribuții fiind în sarcina altor entități publice. Totodată, precizăm că activitățile comerciale nu se desfășoară pe proprietatea publică a Județului Sibiu, ci pe cea a UAT Cârțișoara și în zona de siguranță a drumului național DN 7 C, aflat în administrarea CNAIR, iar parcările amenajate sunt în proprietate privată”, ne-au transmis reprezentanții CJ Sibiu.

 

Conducerea județului a semnalat Primăriei Cârțișoara disfuncționalitățile „care aduc un mare prejudiciu de imagine zonei”…

 

 Având în vedere situația juridică a terenurilor din zona Bâlea Lac și lipsa de competențe a Consiliului Județean Sibiu, am fost informați că instituția nu este în măsură să stabilească un plan a cărui aplicare ar putea conduce la o îmbunătățire a situației generale în zonă, exceptând competențele legale ce țin de coordonarea activității serviciului public Salvamont. Și în opinia responsabililor CJ Sibiu, cea în măsură să pună la punct situația este Primăria comunei Cârțișoara, pe teritoriul căreia se află respectiva zonă sensibilă.

„…neavând competențe și atribuții care să ne ofere pârghii să intervenim în zona Bâlea Lac, nu putem să stabilim nicio strategie sau reglementări de organizare a activităților în zonă, cu excepția celor ce vizează activitatea de prim ajutor și salvare a turiștilor. Cu toate acestea, în repetate rânduri am semnalat conducerii Primăriei Cârțișoara disfuncționalitățile de la Bâlea Lac care aduc un mare prejudiciu de imagine zonei  de referință și, extrapolând, României”, susțin cei aflați la conducerea județului.

 

Bâlciul de la Bâlea Lac – în contradicție cu strategia de promovare a turismului implementată de CJ Sibiu

 

Chiar dacă nu are decât competențe specifice în zonă, instituția Consiliul Județean Sibiu este preocupată de imaginea prezentată lumii prin tot acest bâlci de la Bâlea Lac și își exprimă nemulțumirea față de acest aspect. Mai mult, „peisajul” ce poate fi întâlnit în inima Masivului Făgăraș pare că nu corespunde deloc cu strategia de promovare turistică aplicată, de ani buni, de C J Sibiu.

I-am întrebat pe cei de la Consiliul Județean Sibiu dacă consideră potrivit și demn de imaginea de ansamblu deținută și promovată de județul nostru, întregul „tablou” oferit de zona Bâlea Lac turiștilor români și străini? Răspunsul primit a fost prompt și foarte explicit: „Categoric nu. Eforturile din ultimii ani ale Consiliului Județean Sibiu de a oferi turiștilor experiențe de poveste în zona Bâlea și nu numai, prin îmbunătățirea considerabilă a infrastructurii și a promovării traseelor de drumeție, în condiții de siguranță, sunt diminuate de practicile împământenite la Bâlea Lac, cu girul celor care pot aduce o schimbare în bine, cu eforturi mici…”.

Din partea Consiliului Județean Sibiu, au răspuns întrebărilor noastre directorul executiv Cristina-Doris Banciu, șeful de serviciu Radu-Florin Bogdan (CO – semnat pentru de Marius Aurel Mila) și consilierul Ioana-Daniela Căpățînă.

D.F.

Foto: Răzvan Negru

28 septembrie 2024 la 05:51
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 17 ore
O vânzare de puşcă cu aer comprimat, “interceptată” de poliţie
Polițiștii din Mediaș, au organizat miercuri o acțiune de prindere în flagrant pentru a depista o persoană care...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Cum se transformă restaurantul „Bolta Rece”, la „vârsta” de 160 de ani
Parcul Sub Arini din Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România. A fost amenajat începând cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Start la reduceri, în Sibiu: haine și prețuri pentru toate buzunarele
Suntem la mijlocul verii, iar magazinele au împânzit vitrinele cu panouri mari care anunță reduceri și promoții de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Zestrea fetei preotului greco-catolic din Dumbrăveni încape cu greu în trei camere amenajate într-un fost coteț. „O strâng de la 13 ani”
Dacă e miercuri, e povestea săptămânii, descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. „Mai sunt încă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Doi tineri din Sibiu vor lansa o revistă culturală intitulată „Julieta”, la Biblioteca Astra
Rafael Țichindelean, proaspăt absolvent de master în istorie și Vasile Alexandru, jurnalist aflat încă pe băncile facultății, vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 zile
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 zile
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 3 zile
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 zile
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit